AK House

AK House

Architect
Pitsou Kedem Architects
Location
Ramat Hasharon, Israel | View Map
Project Year
2020
Category
Private Houses
Amit Geron

AK House

Pitsou Kedem Architects as Architects

This corner house is located at the meeting point of a pair of roads where it reveals an intriguing entrance façade. The 360 sqm house is built on a 1,100 sqm lot.

 

The flat roof extends the full length of the structure and folds into side walls to seamlessly enwrap the interior space. When looking at the house from the side, the walls confuse the eye, making it impossible to perceive where they begin and end and resulting in a unified and continuous façade. This structural uniformity is further enhanced by the uniform materiality of the roof and the solid walls, which are constructed of exposed concrete. Vast expanses of wood-clad and glass walls stretch between the concrete walls, separating the interior and the exterior, and allowing easy movement into and out of the house. It is a floor plan that facilitates a natural flow of air and light to all of the house’s interior spaces, private and public alike.

 

In order to regulate the light, we created wooden louvre elements that screen and reflect sunbeams, at times creating dramatic shadows across the walls of the house. One reaches the main entrance via a bridge crossing an impressive sunken courtyard that brings light into the basement and offers a safe play area, while intensifying the sense of height of the front facade. The front door is concealed in a wall clad in wooden panels, which echo the wooden louvres located on other sides of the house. The distinction between interior and exterior spaces is further blurred by the wide overhang beyond the floor-to-ceiling glass sliding wall to extend the already generous open public space to the patio while creating shaded areas in which to escape the sun’s harsh rays. The rectangular shape of the houses is ideal for a single open plan public space with no fixed division. Such a floor plan allows for a family atmosphere where everything is open, and everyone can see everyone else.

 

Running through the length of the rectangle, steel staircases are anchored between concrete walls. The open treads of the staircases bring an airiness to the upper floor, where a mesh railing borders the corridor to add a sense of openness as you approach the rooms leading off it. The qualities of the mesh are again used in the handrails leading down to the basement. In addition, the family and guest rooms located in the basement all face onto the sunken courtyard to the front of the house and get natural light throughout the daylight hours.

 

Locating the house to one side of the lot leaves a large garden that can be viewed from all rooms in the house. As the rooms are located next to one another, they all overlook the garden and swimming pool. This configuration provides every space in the house with exterior frontage. The view from the upper floor is through the wooden louvres – a feature that gives clear sightings of the pool and garden while retaining privacy in the rooms. The living areas, in particular, offer uninterrupted views across the garden and the swimming pool set in a natural green surround and reflected back into the house to give an even greater sense of space and oneness with nature.

 

Material Used :
1. Bear architectual concrete
2. Wood panels as louvers and wall covering.
3. Oak wood parquet floor - top floor
4. Concrete floor - ground floor.
5. Slate stone – outside
6. Aluminum windows
7. Wood cover cabinets and kitchean.
8. Stainless steel top in kitchen
9. Extra thin ceramics as wall covering in toilets.
10. Grigio wood stone as wall covering in baths.
11. Iron metal stairs
12. Net metal rails
13. Black iron library
14. White aluminum library

Read story in ItalianoEspañolFrançaisDeutsch and Português

Project Credits
Products used in this project
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct name
Floor lampFlos
ManufacturersBrokis
Balloons, MUFFINS
Product Spec Sheet
Floor lamp
Toio by Flos
Manufacturers
Balloons, MUFFINS by Brokis
Featured Projects
Latest Products
News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space
18 Aug 2022 News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space

A well-known Montreal-based firm, Blanchette Architectes renovated an old factory building for an in... More

Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction
17 Aug 2022 News
Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction

Located in a typical Chinese village on the outskirts of Beijing, ‘Mixed house’ designed... More

Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility
17 Aug 2022 News
Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility

Located in the city of Antwerp in Belgium, Park + Ride designed by HUB is a large-scale public parki... More

Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions
17 Aug 2022 News
Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions

In Qinhuangdao, China, the Monologue Art Museum by Wutopia Lab opened on the park green of SEATOPIA... More

ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being
16 Aug 2022 News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being

Located in the heart of Valencia in Spain, Clinica Alejandria designed by ERRE Arquitectura is a pla... More

Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism
16 Aug 2022 News
Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism

Situated in the Hollywood Hills at the edge of a steep promontory, the private residence Bellgave by... More

Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade
15 Aug 2022 News
Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade

In Melbourne’s beachside suburb of St Kilda, the Victorian Pride Centre is the first purpose-b... More

Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More