Albert Park Residence

Albert Park Residence

Location
Melbourne, VIC, Australia | View Map
Project Year
2018
Category
Private Houses
Peter Clarke
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
PendantFlos
ManufacturersArtedomus
ManufacturersArtefact Industries
SuppliersByzantine
ManufacturersEuroluce
ManufacturersG-Lux

Product Spec Sheet
Pendant
Manufacturers
Manufacturers
Suppliers
Manufacturers
Manufacturers
by G-Lux

Albert Park Residence

Kestie Lane Studio as Interior Design

The single fronted Victorian cottage was completely transformed from a dark and dis-functional residence to a light filled, highly detailed and functional home to suit the beautiful bayside location and lifestyle. Modern and timeless, the Albert Park Residence was intimately designed to suit a young family. Completed in 2018, Kestie Lane Studio poured an abundance of heart and soul into the project, which transpired into a beautifully composed interior.

 

What was the brief?
The client brief was to create an interior and a home that could accommodate a young family and all their needs but also maintain an honest and thoughtful design language. It was a very personal and considered design journey with the clients from the first site visit to the selection, styling and furnishing of the home.


What were the key challenges?
The project was not without its challenges, the long shot gun passage with no natural light or character, the lack of storage, small single bathroom and kitchen and of course the antiquated electrics, floors, walls and wet areas.


What were the solutions?
The motivating design concept was to create a light filled sanctuary with a pared back delicate aesthetic and to reveal the beauty of the existing features of the home.


The sophisticated palette of finishes and custom crafted joinery sets the design language. Warm finishes of grey stained oak timber joinery, limestone and timber floors, soft polished concrete walls punctuated with blackened steel reveals, arches and bespoke design elements.


How is the project unique?
The design of this home treads lightly while striking a balance between a new pared-back aesthetic that allows the existing features to shine. Impressively showcasing innovative design aesthetics and bespoke finishes, the unforgettable total transformation of this freestanding residence sets a new benchmark in contemporary style.


As designers, Kestie Lane Studio are committed to the custom-crafted and bespoke design elements on each project. The collaboration with artisans and craftspeople is the core philosophy of the design practice and one that transforms the design to something truly unique and memorable.

 

Material Used :
1. Stone - Glux Stone
2. Tiles & Stone - Byzantine
3. Tiles - Artedomus
4. Timber Floors - Tongue n Groove
5. Joinery & Custom Metal work - North Builders
6. Concrete Render wall - Unitex
7. Carpet & Rugs - Rugs Carpet & Design
8. Fixture & Fittings - Phoenix Tapware / Zip / Reece / Miele
9. Gas Fireplace - Real Flame
10. Lighting - Inlite / Euroluce / Artefact / Volker Haug

Project Credits
Interior Design
Products used in this project
Recreation Center for Elementary School
next project

Recreation Center for Elementary School

Secondary Schools
La Celle-Saint-Cloud, France - Build completed in 2020
View Project