Alves da Veiga

Alves da Veiga

Location
Porto, Portugal
Project Year
2016
Category
Private Houses
João Morgado Architectural Photography

XIX Century house remodeling

Pedro Ferreira Architecture Studio as Interior Architects

The Alves da Veiga project aimed to reconvert an old typography, built in the nineteenth century and abandoned for decades, in a set of six apartments, maintaining all the structure and spatial concept of preexistence. The original building, though appearing from the outside only two storeys, in fact contained a curious floor + mezzanine organization that actually embodied four habitable floors.


Despite the advanced state of degradation, the industrial austerity that we encountered during the first visits served as a starting point for the definition of the proposal. A simple and strict organization where the spaces are strongly illuminated and marked by the double height of the right feet. The result is six duplex apartments, where the white walls and ceilings contrasts with the cold concrete in ground floor and heat of the pine on the upper floors. The staircase, organizer element of the set, is punctuated by a skylight that rescues the light into the building.

Share or Add Alves da Veiga to your Collections
Project Credits
Product Spec Sheet

ElementBrand
ManufacturersRecer S.A.
ManufacturersEFAPEL
FurnitureFabric Porto e Solar
ManufacturersSanitana
Product Spec Sheet
Manufacturers
Manufacturers
by EFAPEL
Furniture
Manufacturers
Ti Clara house
next project

Ti Clara house

Private Houses
Casal das Sousas, Ansião, Leiria, Portugal - Build completed in 2019
View Project