Apartamento APA
Eduardo Macarios

Apartamento APA

Schuchovski Arquitetura as Architects

The APA Apartment is a project developed to create a harmonious and full of life home for a family with young children. Inserted in a privileged location in the Batel neighborhood, in Curitiba, the 290m2 apartment has a modern and sophisticated essence, with ample spaces and designed in an integrated way to better meet the needs of customers. The initial plan, where the kitchen and balcony were isolated from the other living environments, was modified in order to integrate the spaces, generating a single and wide area where the family's day-to-day activities converge, in an architecture designed to promote meetings. One of the rooms of the original plan was also removed, creating an office and increasing the living area, the space in the house where life takes place.

photo_credit Eduardo Macarios
Eduardo Macarios
photo_credit Eduardo Macarios
Eduardo Macarios
photo_credit Eduardo Macarios
Eduardo Macarios

The customers wanted a home with a modern essence, prioritizing neutral tones and white variations, but still bringing life and harmony to the space. With two small children, an issue considered was the timelessness of the spaces. In addition, the family usually receives visitors and holds small events, so an integrated and equipped place to receive has become essential.

photo_credit Eduardo Macarios
Eduardo Macarios
photo_credit Eduardo Macarios
Eduardo Macarios
photo_credit Eduardo Macarios
Eduardo Macarios

The project solutions found to meet the needs of the project, the creation of a bright, lively and modern atmosphere, the mix of materials, colors and textures and the small details designed to reflect the personality of the customers make of this a sophisticated, timeless and exclusive home. In the corridor that leads to the rooms, illuminated metal details bring a contemporary and refined atmosphere, leading to a promenade architecturale, where the intuitive way created by the architecture leads to the contemplation of spaces. In the bedrooms, light tones predominate, to favor the resting area. The slatted panels in the living area bring unity to the large integrated environment. The carpets, all by Botteh, stand out as focal points of color, along with works of art carefully selected by Zilda Fraletti’s Gallery, bringing out the individual expression of the residents.

photo_credit Eduardo Macarios
Eduardo Macarios
photo_credit Eduardo Macarios
Eduardo Macarios
photo_credit Eduardo Macarios
Eduardo Macarios

To enhance the living area, which is the heart of the project, the window frames of the balcony move freely, fully integrating the environment with the internal area, creating this way a gourmet kitchen in this space, with furniture designed to attend from day to day to small events. To reflect the style and personality of the family, the furniture with contemporary design signed by Artefacto collaborated with the creation of a modern atmosphere without excesses, along with details and points of color that bring life to the life. Another interesting solution adopted to expand the living areas was the elimination of one of the rooms originally planned, so part of its area was added to the living room, creating a TV room, and the rest of it gave way to an office. The rooms were designed to reflect the personality and tastes of it’s owners. In the couple's daughter's suite, the layout and finishes were designed to meet both: her current needs, as a child, as well as when she grows up, being a flexible and timeless environment.

photo_credit Eduardo Macarios
Eduardo Macarios
photo_credit Eduardo Macarios
Eduardo Macarios
photo_credit Eduardo Macarios
Eduardo Macarios

Team:

Architects: Schuchovski Arquitetura - Eliza Schuchovski, Juliana Freitas, Isabella Borsato

Photographer: Eduardo Macarios

photo_credit Eduardo Macarios
Eduardo Macarios
photo_credit Eduardo Macarios
Eduardo Macarios
photo_credit Eduardo Macarios
Eduardo Macarios
Caption
Project Spotlight
Product Spotlight
News
Emixi Architectes designs a temporary classroom pavilion in a park
1 Mar 2024 News
Emixi Architectes designs a temporary classroom pavilion in a park

Lausanne-based Emixi Architectes has completed the design and build of a temporary classroom pavilio... More

RAUM completes the meticulous rehabilitation and extension of a community swimming pool
29 Feb 2024 News
RAUM completes the meticulous rehabilitation and extension of a community swimming pool

French architectural studio RAUM architectes has completed the meticulous rehabilitation and extensi... More

Archello Houses of the Month - February 2024
29 Feb 2024 News
Archello Houses of the Month - February 2024

Archello has selected its Houses of the Month for February 2024. This list showcases the 20 most out... More

Appareil Architecture’s prefabricated modular cabin prioritizes eco-responsibility
29 Feb 2024 News
Appareil Architecture’s prefabricated modular cabin prioritizes eco-responsibility

Montreal-based Appareil Architecture has completed the Micro-Cabine, a small-scale cabin that was de... More

Lori Zillante, Ermis Adamantidis, Grace Coulter Sherlock and Oliver Braun join Archello Awards 2024 jury
29 Feb 2024 Archello Awards
Lori Zillante, Ermis Adamantidis, Grace Coulter Sherlock and Oliver Braun join Archello Awards 2024 jury

Archello is excited to introduce four new jurors joining the panel for the Archello Awards 2024 prog... More

10 residential buildings that make a feature of exterior stairs
28 Feb 2024 Specification
10 residential buildings that make a feature of exterior stairs

A staircase or stairway is one of those architectural elements that we take for granted on a daily b... More

Bernardo Bader Architekten designs a contemporary take on a traditional hut
26 Feb 2024 News
Bernardo Bader Architekten designs a contemporary take on a traditional hut

Bregenz-based Bernardo Bader Architekten designed Haus Gapfohl as a solitary wood dwelling — a... More

Stacked boxes create a zigzagging indoor-outdoor plaza in Nanhu District, Jiaxing
26 Feb 2024 News
Stacked boxes create a zigzagging indoor-outdoor plaza in Nanhu District, Jiaxing

B.L.U.E. Architecture Studio (Beijing Laboratory for Urban Environment) has completed Seed Plaza in... More