ÁRVORE HOUSE
Fran Parente

Casa da Árvore

CANDIDA TABET ARQUITETURA as Architecture, Interior Design, Landscaping

The Casa de Árvore Tree‘s House renovation project evolved from a small abandoned house, built in the 80s for a tenant, and its annexed shed. During the marginalized years of the house, its white walls served as canvases for the paintings of the owner´s daughter, then a young girl who later became an Arts School student.

 

The design concept was to transform the existing house into a cozy weekend retreat for the woman who used to roam those walls and is now married with two children. The architecture intentionally kept the remaining paintings, requiring all interventions to preserve them. Most of these works date back to the year 2000.

 

In order to further complement this wabi-sabi mood, our design focused on highlighting the concepts of time and nostalgia as a basis for the creative process. As a means of achieving this result, the volume composition was complemented by magically framing external natural light and including the stunning surrounding vegetation in the interior of the house.

 

The choice of materials had the purpose of representing Brazil’s rural aesthetics and implementing solutions typically used in those areas due to their great thermal performance. For example, mud brick walls and pitched roofs built out of ceramic tiles. To some extent, materials were even vernacular as the primary substance for some of the walls were the rocks found in the soil lying underneath the site. All methods and techniques suggested by modern movements and trends were disregar e nstea e propose tailor- a e solutions to fit t e spirit of t e ouse an rafts ans ip a aila le roug t e i ple entation of un on entional ele ents an solutions t e ouse e elope an ature to suit t is ne p ase of t e o ner s life. The space was built to play endlessly, provoke emotions and contemplate deeply without boundaries - bringing out the joy of continuous discovery.

 

The 300 square metres Casa da Árvore is situated in the mountainous region of Atibaia, approximately 80km from São Paulo. The house is comprised of five suites, living and dining rooms, washroom, terrace, kitchen, pantry and laundry room, and was completed in 2019.

Read story in Português

Products Behind Projects
Product Spotlight
News
Emixi Architectes designs a temporary classroom pavilion in a park
1 Mar 2024 News
Emixi Architectes designs a temporary classroom pavilion in a park

Lausanne-based Emixi Architectes has completed the design and build of a temporary classroom pavilio... More

RAUM completes the meticulous rehabilitation and extension of a community swimming pool
29 Feb 2024 News
RAUM completes the meticulous rehabilitation and extension of a community swimming pool

French architectural studio RAUM architectes has completed the meticulous rehabilitation and extensi... More

Archello Houses of the Month - February 2024
29 Feb 2024 News
Archello Houses of the Month - February 2024

Archello has selected its Houses of the Month for February 2024. This list showcases the 20 most out... More

Appareil Architecture’s prefabricated modular cabin prioritizes eco-responsibility
29 Feb 2024 News
Appareil Architecture’s prefabricated modular cabin prioritizes eco-responsibility

Montreal-based Appareil Architecture has completed the Micro-Cabine, a small-scale cabin that was de... More

Lori Zillante, Ermis Adamantidis, Grace Coulter Sherlock and Oliver Braun join Archello Awards 2024 jury
29 Feb 2024 Archello Awards
Lori Zillante, Ermis Adamantidis, Grace Coulter Sherlock and Oliver Braun join Archello Awards 2024 jury

Archello is excited to introduce four new jurors joining the panel for the Archello Awards 2024 prog... More

10 residential buildings that make a feature of exterior stairs
28 Feb 2024 Specification
10 residential buildings that make a feature of exterior stairs

A staircase or stairway is one of those architectural elements that we take for granted on a daily b... More

Bernardo Bader Architekten designs a contemporary take on a traditional hut
26 Feb 2024 News
Bernardo Bader Architekten designs a contemporary take on a traditional hut

Bregenz-based Bernardo Bader Architekten designed Haus Gapfohl as a solitary wood dwelling — a... More

Stacked boxes create a zigzagging indoor-outdoor plaza in Nanhu District, Jiaxing
26 Feb 2024 News
Stacked boxes create a zigzagging indoor-outdoor plaza in Nanhu District, Jiaxing

B.L.U.E. Architecture Studio (Beijing Laboratory for Urban Environment) has completed Seed Plaza in... More