Asse Fire Station

Asse Fire Station

Architect
ORG Permanent Modernity
Location
Asse, Belgium
Project Year
2014
Category
Fire stations
Filip Dujardin

Asse Fire Station

ORG Permanent Modernity as Architects

The design of the fire station and the youth center is a temporary association joint project by C2O–ORG. C2O was responsible for the design of the youth center, ORG for the fire station. The urban plan of the site involved both architecture offices with collaboration led by urban designers from ORG.


The site is located on the outer edge of the ring road that circles the city of Asse, Belgium. Beyond the ring road the landscape is open, rural. A“land-form” concept was invented to preserve landscape features and create a dialogue with the new work. The land form is scaled appropriately to the landscape and organizes all building into one communal shape.The landform is wrapped with a perforated metal ribbon. As a singular and bounded entity, the form does not suggest sprawling growth in any direction, but rather offers a vision for future landscape, infrastructure and building decisions.


A subtle bend in the landform denotes the principal entrance to the site and an opening in the ribbon brings the surrounding landscape into focus. A public plaza between the youth center and the fire station defines a formal front. The plaza acts as a 'town square' by gathering and distributing many users: pedestrians, cyclists, cars, buses, emergency vehicles and firetrucks. It is within the public plaza where a principle ideological basis for the project is confirmed. Upon entering the plaza: the site, form, and scale akin to a “Big-Box” setting is designed to create a civic environment.


The fire station, designed by ORG, has a solid, sober, and functional appearance. The exterior is a regulated panel system of concrete and anthracite zinc. The fire station’s construction logic maintains a certain banality characteristic of Big Box typologies, however, detailing precision shifts the typologies underlying emphasis on quantity to evoking a sense of disruption from conventional building standards. In addition to material joints, alignments, and finishes, building voids in front of, beside, and in between the programmatic spaces embed moments of self-awareness in the building’s repetitive and economical construction logic.


The building programs are organized around three outdoor squares, all within the landform and metal ribbon. A circulation corridor cuts through the programmatic spaces. In addition to the squares and corridor, the upper levels are formally distinguished. Four volumes–each with different functions, roof slopes, and separated by roof gardens–are supported and punctuated by glue laminated beams painted red. Here the landform and metal ribbon is restrained and the upper areas take on an airy, expressive architectonic quality.


Material Used :

Facades:  

 Concrete Prefabricated Panels, grid of 2,4 by 2,4m 

 Anthracite Zink vertical Panels, grid of 60cm wide, height varying according to roof 

 Windows in Aluminum, dark grey 

 Sectional gates for the garage, dark grey 


Flooring: 

 Polished concrete in garages, technical rooms and warehouse 

 Polyurethane cast house floor 


Stairs: 

 Prefabricated concrete 

 Only central staircase is lined with wood 


Structure: 

 Prefabricated concrete columns and beams 

 Laminated wooden beams (painted red) for roofs 

 Combination of prefab hollow core slabs and slabs poured in situ

Project team
Structural, mechanical
Structural, mechanical
Acoustics
Kálida Sant Pau Centre
next project

Kálida Sant Pau Centre

Hospitals and Wellness Centres
Barcelona, Spain - Build completed in 2019
View Project
Archello

Want to see more like this?

Subscribe to Archello's newsletter