Athletes' village

Athletes' village

Architect
Patel Taylor
Location
Stratford , United Kingdom | View Map
Category
Villages

Athletes' village

Patel Taylor as Architects

The Olympic Delivery Agency appointed Patel Taylor to produce a detailed masterplan proposal, to choreograph a townscape experience of this new residential quarter.


Patel Taylor set out to design codes describing the elements that create a townscape composition that will create a hierarchy of settings, and accommodates a range of buildings from nine to twenty four storeys high. The design code allowed the seventeen architectural practices working on the site to collectively create a townscape that is both rich and coherent in expression, whilst also allowing for individual expression. The detailed design codes established an architectural language between the buildings that define the character of the adjoining streets as settings for living.


The masterplan contains up to 2818 homes (with 1379 of these affordable), a new education academy campus catering for 1,800 students, and over ten hectares of open space. The open spaces include five parks, public squares, tree-lined streets and communal gardens. Transport facilities include new bus routes, more than 2,500 new parking spaces, safe roads, cycle and pedestrian routes.


Residential Development


Patel Taylor and BVN were appointed by Lend Lease to prepare detailed designs for Plots N03 and N04 of the Athletes Village masterplan for the London 2012 Olympics. Each plot consists of 7 buildings, a mixed tenure residential development with some complementary retail.


The gross external area for both plots is approximately 66,400 sqm within which 587 residential units are sited , providing a tenure mix of social, intermediate and market housing, with car parking spaces at ground floor level. The proposal also include approximately 1,160 sqm of retail floor space at the ground level along the elevation facing the main boulevard.


Through exploring the idea of a city block, a series of elevations were developed which respond to the adjoining public space, generating a hierarchy of settings which form a ‘ piece of the city’.


Project Credits
Architects
Product Spec Sheet

Ebetsu Tsutaya Books
next project

Ebetsu Tsutaya Books

Shops
14-1, Makibacho, Ebetsushi, Hokkaido, Japan - Build completed in 2018
View Project