Ballymagarry house

Ballymagarry house

Architect
2020 Architects
Location
Portrush , United Kingdom
Project Year
2015
Category
Private Houses
Aidan Monaghan Photography
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
manufacturerAccoya
kitchenExorna Kitchen
manufacturerGlenfort Engineering
manufacturerK-Rend
RoofRamage Contracts
bathroomSoaks Belfast

Product Spec Sheet
manufacturer
by Accoya
kitchen
manufacturer
manufacturer
by K-Rend
bathroom

Ballymagarry house

2020 Architects as Architects

The site consisted of a 100+ year old derelict blacksmiths forge & the crumbling ruins of an attached blacksmiths cottage sitting on the edge of a country road, but benefitting from some of the best coastal & rural views on the North Antrim Coast, with uninterrupted panoramic views from Donegal to Scotland.


The concept was conservation of the old forge and the rebuilding the ruins of the original dwelling creating a visual barrier for a modern highly glazed curved roof living accommodation block to sit behind. These two blocks are only visible together gable on; the two gables create strong basic shapes that are can be seen in the agricultural buildings throughout the Irish Countryside. 2020 Architects and the planners wanted to retain as much of the original forge as possible, conserving the character which would help to ground the design in the Irish vernacular. The curved roofed element of the extension was a solution to the need for two storeys while still being lower than the roof of the original forge. The two strong forms are divided by a flat roofed section planted as a wild flower meadow. Due to the sloping nature of the site the building increases in height as you drive along the road from west to east, this is an original feature which we wanted to use to enhance the drama of design internally.


The completed house creates a guided journey from the moment a visitor arrives on site; it unfurls slowly leading the visitor through differing scenes. The dwelling is approached from the lower western gable where the flat roof of the dividing section is at eye level and the two strong forms frame a long view over the wild flowers towards the grassed field and sea beyond, this view and stepped path guides yours approach to a very human scale front door between the two extruded forms. On opening the door a 16m long wall of natural unpainted stone pulls your eye into the depth of the house, this 500mm thick stone wall was partially rebuilt using the original stone from the site & utilising traditional masonry skills. The wall is a ‘touch stone’ for the house; it can be viewed from all but one room & continually ties the modern house back to the history of the site. The wall increases in scale as you walk down a corridor created by the wild flower roof above & between the two strong competing forms of the building. The tension of these two spaces sets up much of the drama of the house, the curving wall of the modern extension pushing against the heft of a massive stone element. The stone wall is punctured as little as possible to form openings to bedrooms & utility spaces beyond. The house is on 7 different levels ensuring that it integrates discreetly into the undulating fields beyond.

Share or Add Ballymagarry house to your Collections
Project Credits
Bioclimatic Community Mosque of Pamulang
next project

Bioclimatic Community Mosque of Pamulang

Mosques
Pamulang, Tanggerang Selatan, Indonesia - Build completed in 2020
View Project