Balmain Rock
Tom Ferguson
Product Spec Sheet

ElementBrand
Vanities, ToiletVilleroy & Boch AG
FittingsHansgrohe SE
Onn-wallKreon
AluminiumAlspec
DioscuriArtemide
FittingsBrodware

Product Spec Sheet
Vanities, Toilet
Fittings
Onn-wall
by Kreon
Aluminium
by Alspec
Dioscuri
Fittings

Balmain Rock

Benn + Penna Architecture as Architects

Balmain Rock is an alterations & additions to an 1860’s built sandstone cottage in Sydney’s inner-west. More recent lean-to additions are demolished to reveal the original cottage, transformed into the main living room. A new concrete pavilion is built to the rear containing new kitchen/ dining space, as well as bedrooms, bathrooms and a void space.


Conceptually the concrete pavilion is conceived as a shadow of the existing cottage in scale and hipped roof geometries. Concrete is selected for its weight and rock-like qualities, alluding to the existing sandstone cottage.


The additions and the existing house meet at a courtyard where activities from the living room and dining room come together.


The pavilion is a series of spaces that unfold as one meanders through the house. A sculpted skylight drops an intense but calm light into the dining room, defining the central gathering space in the house.


Upstairs the bedrooms are nestled at either end of the pavilion, separated by the void.


A small set of stairs from the dining room leads to the rear garden. A hidden oasis, the garden is deliberately concealed from other living spaces, only unveiled through discovery. The rear façade is a ruins-like element in a lush garden, framing outdoor spaces for contemplation and relaxing.

Share or Add Balmain Rock to your Collections
Watercube Beijing
next project

Watercube Beijing

Masterplans
Beijing, China
View Project