Baoshan WTE Exhibition Center

Baoshan WTE Exhibition Center

Architect
Kokaistudios
Location
Shanghai, China | View Map
Project Year
2020
Category
Cultural Centres

Exhibitions
Terrence Zhang

Industrial Renovation: Kokaistudios’ First Step in Building Baosteel’s Future

Kokaistudios as Architects

0_location区位.jpg

A first milestone in a multifaceted mixed-use project, Baoshan Exhibition Center preserves the industrial legacy of Baosteel’s Shanghai site, while setting the stage for its future functions. Through imbedding new architecture volume, as well as in-built flexibility, Kokaistudios’ structure sets a precedent for this landmark project. 

1_general view建筑整体.jpg

In the Shanghai suburb of Baoshan, Kokaistudios has taken the first step in transforming a 450,000sqm site once known for steel production into a visionary eco-industrial park. entral to the project will be Baosteel’s new waste-to-energy power plant, and around it, a mixed-use landscape comprising wetland areas, a park, museum, and offices. Ahead of construction, Kokaistudios converted one of the site’s few remaining factory buildings into an Exhibition Center, and symbolic gateway to this landmark scheme.

3_north facade-drone angle北立面鸟瞰图.jpg

11_north facade-night view北立面夜景.jpg

Designed with the purpose of exhibiting models, drawings, and plans outlining the wider development, the Exhibition Center will welcome an audience of developers, clients, and prospective tenants of the broader scheme.The facility will also play an important educational role through hosting students studying green energy strategies.From an initial brief spanning programming including exhibition spaces and multimedia zones, F&B and VIP areas, a key priority was to build flexibility within the constraints of this preserved structure.

2_改造前 west facade西立面.JPEG

2_west facade西立面.jpg

The site was formerly home to Baosteel’s primary steel mill. With a majority of its factory buildings demolished, the Exhibition Center occupies one of only a handful of original structures left on the plot. For Kokaistudios, this presented both an opportunity as well as a responsibility to preserve the project’s significant industrial heritage. 

Although long abandoned, the 725sqm building was nonetheless striking thanks to its historic character. Kokaistudios’ design maintains these elements alongside innovative architectural interventions to render it fit for purpose. 

4_改造前 east facade东立面.JPEG

6_east facade东立面.jpg

Specifically, the firm settled on a lightweight approach: a fully independent polycarbonate envelope positioned within the perimeter of the original structure. Not only does the solution resolve several of the project’s technical issues - waterproofing, for example - the translucent materialcomplements the bulk and weight of preserved piping and rusted machines housed within the inner casing.

12_north-west view西北立面.jpg

14_perspective from building to the tower从建筑内部看光柱塔.jpg

15_interlaced light and shadow through the facade立面光影流动.jpg

The resulting aesthetic creates a clear relationship and dialogue between historical and contemporary, opacity and transparency, hot and cool. Furthermore, the material’s translucency affords plentiful natural light inside the space, allowing visitors a very literal glimpse into this landmark project. By night, light from inside the space lends the building an intriguing glow. 

17_lounge and meeting room休息区及会议室.jpg

18_leisure space休闲空间.jpg

Inside, materials are kept similarly light and in keeping with the project’s broader ecological focus, fully recyclable. Alongside the polycarbonate facade and roof, floors are finished in concrete tiles, and the facility’s bathrooms feature stainless steel cladding. Throughout, cooler tones contrast with the structure’s former associations of blasting furnaces. An exception is the exhibition hall, where natural elements including wood veneer partitions connect to the parkland beyond; and colorful, freestanding furniture lends the space total flexibility.

4_perspective from east backyard从东侧后院角度看建筑.jpg

7_partial west facade西立面局部.jpg

16_harmony between landscape and facade景观和立面设计融洽相协.jpg

The established dialogue between the structure’s industrial past and its contemporary ecological context extends beyond its perimeter. For example, alternating strips of stone tiles and steel slags - a by-product of the metal’s manufacturing, characterized by red-brown pebble-like objects - recall the site’s former function. Existing trees surrounding the building have been kept, creating an overall effect of the new Exhibition Center merging into the landscape beyond.

8_detailed facade立面细节.jpg

As a preliminary milestone of a multifaceted project, it was important to build flexibility at every level. In terms of the building itself, this was achieved through lightweight materials and a modular, pre-fabricated design. In addition to affording fast construction, optimizing both time and costs, the dry-build approach leaves open possibilities for future repurposing, or indeed, recycling.

9_bird view with surroundings鸟瞰图.jpg

10_bird view with surroundings2鸟瞰图2.jpg

Kokaistudios’ architectural renovation for Baoshan Exhibition Center sets a benchmark and precedent for the site’s broader project, specifically through its dialogue between industrial past and ecological future. Through a considered approach to materials both inside and out, the project preserves the structure’s significant legacy, all the while opening the space up to its future roles.

 

Project Information

Project name:  Baoshan WTE Exhibition Center

Location: Shanghai, China

Building Floor area: 725 ㎡

Plot area: 3100 ㎡

Date of completion: July 2020

Client: SIIC Bao Steel Environmental Resources Technology Co., Ltd.

Service scope: Architecture renovation + Landscape Design

Chief Architects: Andrea Destefanis, Filippo Gabbiani

Design Director: Li Wei

Architecture Design Manager: Andrea Antonucci

Design Team: Lu Tian, Qu Hao

Photography: Terrence Zhang

Text: Frances Arnold

Media Contact: Jacqueline Chiang

Email: Jacqueline@kokaistudios.com

Project Credits
Architects
Product Spec Sheet

Grupo Patio Offices
next project

Grupo Patio Offices

Offices
Santiago de Chile, Chile - Build completed in 2020
View Project