Bendigo Hospital
Peter Clarke

Bendigo Hospital

Bates Smart Architects as Architects

The new Bendigo Hospital is the largest regional hospital development in Victoria. The $AUD 630 million Victorian Government project delivers world-class healthcare facilities and provides a welcoming, holistic and positive environment that promotes wellbeing.

 

Undertaken by Exemplar Health (NBH) Partnership as a Private Public Partnership, all investments were considered with sustainability, functionality and longevity as major themes. Design solutions reflected the future needs of the region, providing value-for-money for constituents.

 

The hospital is an inclusive environment that incorporates community facilities such as an indigenous garden, childcare centre and 128 serviced apartments. Importantly the hospital reduces the need for patients to travel to Melbourne and creates an essential asset for the future healthcare needs of a growing regional population.

 

The hospital is a significant civic building that integrates a holistic framework considering the needs of patients, staff and the community and offering a tranquil and caring environment through the integration of architecture, landscaping, health planning and evidence-based design.

 

Taking inspiration from the scale and proportion of Bendigo’s heritage buildings, the design introduces a street-scale rhythm of vertical framing elements to the podium. This establishes a more friendly and human scale to the hospital.

 

A north-south civic axis provides a clear and welcoming entrance to the hospital, culminating with a triple height internal street. Rather than the building acting as a barrier, this axis creates an important link through the site.

 

A strong sculptural form, the inpatient units are the main civic element of the hospital and areclearly separated from the podium. Designed from the inside out, the rectilinear forms visually connect to the surrounding context. All internal corridors terminate in a floor-to-ceiling view of the landscape, while rooms have generous uninterrupted views and access to natural light.

 

The colour and statute of the form references the distinguished heritage buildings of Bendigo. The concrete façade is broken up into a pattern of large scale brick bonds which allows for the introduction of a highly-crafted pattern of window panels. These windows glisten, mirroring the surrounding landscape and making the building a more inviting facility. Importantly, the window strategy disguises the uniform pattern of individually stacked hospital rooms and creates a more interesting and playful composition.

 

The power of nature in a healing environment has been well studied and is an integral part of the design approach. Landscaped courtyards provide amenity for staff and patients, while secluded gardens for cancer patients provide space for quiet reflection. An extensive green roof on the mental health precinct provides patients on upper levels with a green outlook.

 

A bespoke woven timber ceiling is a focal point in the internal street. The pattern filters daylight providing ever-changing dappled light. The use of timber and the quality of light provides a sense of warmth and helps to increase wellbeing.

 

The public spaces incorporate large-scale artworks which provide vibrant energy. A work by Noel Skrzypczak references the geological story of the local area, while another by Esther Stewart, provides a colourful and joyful point of interest.

 

Sustainability statement:

Bendigo Hospital integrates sustainable thinking into all design elements in order to create a healing and therapeutic environment for all users.

 

The hospital’s green roofs reduce glare and heat island effect while improving acoustic and thermal performance.

 

An extensive 200-kilowatt solar photovoltaic panel array made up of 770 panels, generates clean energy power and an annual reduction in greenhouse gases of approximately 300,000 kilograms of CO2.

 

The hospital roof can harvest and store more than 300kL of potable and non-potable rainwater. This is particularly significant given the location in a drought-prone region.

 

Recycled water systems are also used as the primary water supply to landscape irrigation toilet flushing and heat rejection systems.

 

Other systems that were commissioned include the cogeneration and trigeneration plant to allow for the simultaneous generation of electricity and useful heating and cooling from the combustion of a fuel or solar heat collector.

 

The Bendigo Hospital was the winner of the Premier’s Regional Recognition award at the Victorian Government’s 2017 Premier’s Sustainability Awards.

 

Bates Smart worked in collaboration with Silver Thomas Hanley on this project.

Featured Projects
Latest Products
News
Preview of OMA's first tower to be completed in Tokyo
6 Feb 2023 News
Preview of OMA's first tower to be completed in Tokyo

Set to open in the Fall of 2023, Toranomon Hills Station Tower marks OMA's first built tower in Toky... More

Fietsklim Foundation and ZUS unveil design for artificial climb
6 Feb 2023 News
Fietsklim Foundation and ZUS unveil design for artificial climb

Foundation Fietsklim presents the design of the Fietsklim, a construction designed to make climbing... More

Detail: filigree grid around residential building The Line in high-strength concrete
6 Feb 2023 News
Detail: filigree grid around residential building The Line in high-strength concrete

On Overhoeks, Orange Architects provided residential building The Line with a filigree grid in high-... More

Mc100 concept marks Guatemala’s 100th McDonald’s restaurant and the brand’s ongoing evolution
3 Feb 2023 News
Mc100 concept marks Guatemala’s 100th McDonald’s restaurant and the brand’s ongoing evolution

Over the past 40 years,  the McDonald’s brand has become deeply ingrained into Guatemalan... More

LMN Architects complete $2 billion Seattle Convention Center expansion
3 Feb 2023 News
LMN Architects complete $2 billion Seattle Convention Center expansion

LMN Architects have completed the USD 2 billion statement expansion to the Seattle Convention Center... More

Custom façade by Greater Dog Architects floats like a feather
3 Feb 2023 News
Custom façade by Greater Dog Architects floats like a feather

In Shaoxing, China, the new é é é | BSH headquarters is a mixed-use complex con... More

Top 10 office modular sofas
1 Feb 2023 Specification
Top 10 office modular sofas

Modular sofas are typically defined by simple forms and for unrestricted configurability, allowing u... More

Top 10 picks from Maison et Objet
1 Feb 2023 News
Top 10 picks from Maison et Objet

January’s edition of the bi-annual Parisian trade fair Maison et Objet revealed that sustainab... More