Berkshire Residence

Berkshire Residence

Architect
Mathison Architects
Location
Great Barrington, Massachusetts, USA | View Map
Project Year
2016
Category
Private Houses
Chuck Choi Photography

Berkshire Residence

Mathison Architects as Architects

This unique residence is carefully sited on the mountainside among rock outcroppings and mature oaks to both fold into the natural, sloped landscape and capture the dramatic east-facing views of the valley, ridge and Housatonic River beyond. It shares its site with an existing small cabin by the same designer, completed several years earlier.


This 5,500 SF two-level home has a low and subtle appearance at the entry, deploying an earthy palette with black stained cedar siding, mahogany windows and a natural zinc colored metal roof. Strong horizontal roof forms mimic the slopes of the surrounding topography and act as a layered filter for late-day western light while capturing dramatic eastern views through a ribbon of full height doors and windows. They also unite three programmatic living areas that become increasingly private and rotate gently in plan to frame powerful views and a series of outdoor living spaces, including an elevated firepit area and a lower pool positioned at the edge of the drop-off. A series of board-formed concrete retaining walls and planted slopes negotiate the outdoor spaces, which are overlaid with paths and seating areas using reclaimed granite curbs from Massachusetts and New Hampshire.


Material Used :

1. Western red cedar siding, stained with black semi-solid

2. triple pane mahogany windows from Acorn Deck House Company

3. Valser stone from Quarrastone, used throughout

Project Credits
Product Spec Sheet

ElementBrand
Triple pane mahogany windowsAcorn Deck House Company
Valser stoneQuarra Stone
Product Spec Sheet
Triple pane mahogany windows
Valser stone
Pedestrian Connection
next project

Pedestrian Connection

Promenades
Montcada i Reixac, Barcelona, Spain - Build completed in 2020
View Project