Bio-inspired private house

Reynaers Aluminium as Manufacturers

HOUSE WITH A VERTICAL GARDEN


The bio-inspired private house, on Travessa do Patrocinio in Lisbon, can be found in the historic yet upmarket neighbourhood of Lapa. The corner on which the house stands represents a kind of urban dead end, as it leads nowhere else. The tiny square on which the plot lies was crying out for a single, attractive building. As no garden or green space was possible in such a narrow urban space, the architects decided to transfer the desired greenery to the façade of the building.


Covered with vegetation


As the house, with a total floor space of 248 m², is intended for the top end of the market, it needed an innovative and eye-catching look. The green façade absorbs CO2, improves air quality, and works as a natural layer of insulation for both temperature and noise.


The main volume of the house was detached from the neighbouring lateral façade in order to create the entrance and the full-height glazed courtyard that serves the dwelling. This glazed narrow courtyard acts as a skylight and creates a vertical link through the house, acting as its central core. A staircase is situated immediately inside the entrance, leading up to the rooftop and connecting all the floors.


Glazed courtyard


The physical separation between the new construction elements and the existing building next door is particularly meaningful. This conceptual idea reveals an intense respect for existing structures and a suggestion of the autonomy of the new structure. It was also in this central patio that Reynaers’ expertise was most needed as the configuration of the glazed courtyard enhances the role of the aluminium frames that support the entire system.

Product Spec Sheet

ElementBrand
ManufacturersReynaers Aluminium
Product Spec Sheet
Manufacturers
Reconversion post site, Aalst
next project

Reconversion post site, Aalst

Offices and Car Parks
Aalst, Belgium - Build completed in 2012
View Project