Botanica, New Delhi

Botanica, New Delhi

Architect
Design Forum International
Location
New Delhi, Delhi, India | View Map
Project Year
2015
Category
Housing

Botanica, New Delhi

Design Forum International as Architects

Botanica, New Delhi

 

Amidst the urban residential potpourri of South Delhi, with apartments and plotted developments occupying and maximizing literally every square footage of space available, Botanica attempts to create a landmark development within the contemporary residential building typology by creating spacious, high-on-luxury, three-sideopen apartments in the heart ofDelhi. Through its scale, massing and materiality, Botanica aims to create a distinguished architectural character, conceiving an identity for itself as a boutique bio-luxury development, whilst providing spacious and functionally efficient environs for its residents.

As one approaches the estate from the main road of NeetiBagh, one is greeted by an inviting wood and brushed steel entrance gate with the name Botanica etched boldly. It announces itself as an exclusive development. The arrival court is animated with a visually scintillating water feature and an incredible 30 feet high green envelop that fills one with joy and surprise. The ground level under the building is left free to allow the eye to see more depth and functionally allows each apartment to park 5 cars, it also accommodates a grand entrance lobby with a concierge desk and a cozy waiting space. The drop off experience with a double height canopy, signature emblem on the floor and warmly lit travertine walls further add to the warmth and visual finesse of the entrance experience.With kids play zoneswell-craftedsports facilities and a private clubhouse, this private residential development thrives as a spirited bio-luxury estate, with the lush landscaped ground level serving as one of the main attractions.

 

Sited in a moderately compromised neighborhood, inheriting existing slums on the neighboring sides, a school at the front and access one side towards a posh colony of South Delhi (NitiBagh), and another leading to the urban village/laldora area, the site is faced with not only urban challenges of bye-laws, but is also confronted with the social challenges of addressing the unruly development behind the planned, ultra-luxurious private homes. Shaped in the form of two rectangles joined in a manner that come together to form a narrow junction with almost 40% of the site arearendered non buildable because of bye-laws, the site presented severe geometrical challenges to the architect. The adjacent school building goes up to three storeys and 70 percent of its windows open into the site, further augmenting the trials of privacy.

 

Initially conceived with a brief of smaller units that would be quick and easy to sell, the design brief adapted itself to accommodate the commercial needs of real estate in prime locations such as those of the site. While architecture must be crafted based on purist views, macro issues such as site location and geometry etc., for a commercial project, the mathematical numbers do influence the end-product. A rough mathematical survey that resulted in a 16000 sqftplate area, led the way for 2000 sq ft floor plates, from which 8 apartments could be carved out at one level, and 4 such levels would be created, resulting in 30-32 luxurious apartments. A result of this would have been that the middle ones would actually have very little openings, and would be compromised on account of daylight and ventilation. Another option was to plan 10villas of approx. 500 sq yards each, but that too did not make commercial and design sense.

 

The final outcome of these multiple permutations and combinations was a simplistic layout that resulted in a four-sided open, butterfly-shaped plan, and a form that is typically not available in customary plotted developments in Delhi. As a result, a central movement and service core is crafted, around which four apartments each with, three-sided openso, 16 apartments, 4000 sq ft each are created, each of which is vaastu-enabled for enhanced saleability. A35ft strip of land is left free on all sides, and a landscaped, 30ft high green wall, visible from any window, rises high to enhance the views from within the apartments.

 

The apartment layout provides forentertainment spacesas a blend of indoor and semi-outdoor spaces, a large verandah (roughly 10ft x 35 ft) is hewn in next to the living area. Instead of a typical master bedroom, Master suites are designedwith a sitting area opening into an outdoor deck. Widerspaces are crafted as opposed to narrow and long rooms treat with all rooms being endowed withspacious balconies, including the lounge and living room that extend outwards overlooking the greens for sit-out and informal entertaining balconies. Windows are designed so as to provide privacy from sibling units. Each of the 16 families would have access to the central, green oasis and recreational facilities that would be shared between them. A swimming pool, squash court, an open badminton court, and a tennis court are all accommodated on the plot of land that was rendered un-buildable, and a small area is fashionedinto a private clubhouse, a gymnasium and Spa for leisure and entertainment.

 

To overcome parking challenges, it was decided to accommodate 4 dedicated car parks and one visitor car parkfor every apartment. Most people need one multi-functional space, and hence the basement was divided into two parts and shared between the ground floor and the first floor. Dedicated internal lifts are provided between the basement and the ground floor, creating a duplex situation and a similar concept is applied to the terrace as well, where the second floor and the third floor get access to the terraces. The entire built volume is staged up on stilts except the central portion, to enable thorough, cross-views. To accommodate the additional help, a pre-necessity in most luxury homes in India, a separate servant block with a detached entrance and a service lift is created along with a nice lounge space for the drivers. Distinct, yet attached domestic help rooms are provided with each apartment to accommodate the immediate domestic help. Water treatment facility is provided in a dedicated area for each home.To optimize the challenge of the engaging and dynamic backdrop of the school, the developer chose tosubstitute the school windows with soundproof UPVC ones that are open able.Inspired by nature as a driving force, the name Botanica was conceived for the lavish development which is like a serene green oasis in the heart of south Delhi.  The biomass of the periphery green is intensified by accommodating 4 ft deep planters that are 8-10 ft. high along the boundary.

 

The architectural visual character of Botanica also plays out the nature theme at several levels. All the balconies are staggered, creating playful double height volumes as opposed to stacked balconies with minor cosmetic tweaks. Stone frescos mimicking the traditional leaf pattern adorn the upper levels of the building. The whole composition reads as a combination of tall stark surfaces of textured stone cut horizontally with staggered balconies that resemble hovering planes of timber and crowned with a floating sheet of stone that binds the whole into one composition of stone, timber and glass nestled within a serene oasis of greens!!  

 

Featured Projects
Latest Products
News
Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands
29 Jun 2022 News
Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands

  In the city center Of Heerlen, Poppodium Nieuwe Nor by diederendirrix is a unique new landma... More

Izar Houses in Mexico celebrate the natural landscape, light, and rainfall
29 Jun 2022 News
Izar Houses in Mexico celebrate the natural landscape, light, and rainfall

On a steep site in Mexico, Izar Houses by Taller ADG Alonso de Garay pay exceptional attention to en... More

25 best architecture firms in Madrid
27 Jun 2022 News
25 best architecture firms in Madrid

Madrid is a center of gravity for European architecture. Spain’s capital city is host to an am... More

Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media
25 Jun 2022 News
Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media

In Lviv, Radio Garage is a media art centre and an experimental gallery for temporary exhibitions wi... More

Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric
25 Jun 2022 News
Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric

Located in Prague’s Andel District, Manifesto Market Andel is an urban infill project activati... More

Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm
24 Jun 2022 News
Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm

An iconic 19th-century building next to Amsterdam Central Station, Droogbak has been transformed int... More

Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials
24 Jun 2022 News
Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials

House VD-B by Graux & Baeyens architecten is a renovated hacienda-style villa in Evergem, Belgiu... More

Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)
22 Jun 2022 News
Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)

In the heart of the historic city of Bruges, The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC) is a... More