Brook Green Pavilion

Brook Green Pavilion

Architect
De Rosee Sa
Location
Hammersmith, United Kingdom
Project Year
2015
Category
Community Centres


Information Centres
Juliet Murphy

Brook Green Pavilion

De Rosee Sa as Architects

09 - Feb - 2017


De Rosee Sa have recently completed a striking new community pavilion in Hammersmith. The project, funded by the ‘Friends of Brook Green’, is part of the community group’s drive to regenerate the Green and offer a much-needed public facility and attractive community hub, as well as new tennis courts and an upgraded playground.


The impact of this pavilion is more far-reaching than its modest dimensions suggest. Part of an ongoing programme to regenerate the Green, the pavilion provides an important public facility (two accessible WC’s and a store for the public tennis courts) but also introduces something new: a kiosk on the Green.


The design proposals have been developed over threeyears of public consultation and events. The responses from the community have been carefully considered and have informed the final scheme. The material for the pavilion is inspired by the use of natural stone on the facades of buildings facing the Green. The pavilion is clad in a Jura Beige limestone and complimented by a standing seam zinc roof. The windows are concealed behind timber louvres and timber cladding is setin to the recessed openings that form the doors and kiosk counter. Metal reveals to the recessed openings match the colour of the zinc roof. The design and materials promote a greater role for this pavilion in the community than its timber predecessor, aspiring for a civic quality that is reminiscent of the early Victorian period.


Max de Rosee, Director of De Rosee Sa Architects, said: “It has been wonderful to work with the Friends of Brook Green on such an exciting and important project. This building is the only one on the Green, and therefore the challenge has been to create something that is attractive at the heart of the community, but is also sensitive to its setting. We think that the result is a beautiful little building of great civic quality and harmony.”


27-Nov-2015


Planning approved for Brook Green Community Pavilion As part of an ongoing programme to regenerate Brook Green in Hammersmith, plans have been unveiled for a striking new pavilion to benefit the whole community.


Work will begin on Brook Green’s newest addition later this year, whichwill provide an important public washroom facility and new drinks and snacks kiosk for park users.


The project is being funded by the ‘Friends of Brook Green’ as part of the community group’s drive to regenerate the Green and offer a much needed public facility and attractive community hub, as well as new tennis courts and an upgraded playground.


North Kensington based architects De Rosee Sa were appointed to design the facility,as members of the Hammersmith group were impressed by the firm’s vision andapproach to theproject.


Max de Rosee, Director of de Rosee Sa, said: “We are excited to be working with Friends of Brook Green on this public pavilion. Albeit small, this is an important facility for the community, as well as being the only building on the Green. Our ambition is to design a small, enduring building of civic quality that sits comfortably in its context.”


Construction will commence in Autumn 2015, with an estimated completion date of Spring 2016.


The designproposals have been developed over three years of publicconsultation, with input from the community carefullyconsidered at every stage and an extensive public design consultation heldto announce the final scheme.


The proposed natural stone-clad pavilion will be located on Brook Green, sitting between the tenniscourt entrance and the playground. It will be contemporary in design but traditional in form and will include the following:


• A functional tennis office/store. • A kiosk for refreshments for users of the tennis courts and the Green in general. • A facility for the community to include two accessible WCs. • An additional store for The Friends of Brook Green equipment. • A concealed bin store with access from the pavement side.


Taking into account the key routes across the Green, the building has been set away from the south of the tennis courtfence to create a small public square where the routes across the Green converge.


The kiosk will also open out on to the square providing an area for removable café furniturewith views onto the tennis courts.


The design and materials (which include Jura Beige Limestone and Southern Yellow Pine) were chosen with the intention of making a much more attractive addition to the park than its timber predecessor, giving it a civic quality that is reminiscent of the early Victorian days.


Robert Jennings, Joint Chairman of the Friends of Brook Green said: “Designing a community building presents particularly acute challenges which go well beyond those of many commercial or residential buildings. That our team at De Rosee Sa were able to conceive a design for the Pavilion on Brook Green that won the support of a strong majority of local people, as well as the unanimous endorsement of the Council’s planning committee, bears great testimony to their skill, patience, style and sense of aesthetics.”

‘Théodore Gouvy’ Theatre in Freyming-Merlebach
next project

‘Théodore Gouvy’ Theatre in Freyming-Merlebach

Theaters
1 Place des Alliés, 57800 Freyming-Merlebach, France - Build completed in 2017
View Project
Archello

Want to see more like this?

Subscribe to Archello's newsletter