Casa Campo

Casa Campo

Architect
JOSE COSTA ARQ
Location
Godella, Valencia, Spain | View Map
Project Year
2019
Category
Private Houses
Mariela Apollonio
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Aluminium joinery - Lumeal collectionsTechnal
Main kitchen elements and claddingsPORCELANOSA
Air conditioningSamsung
Exterior and basement kitchenSantos
Wood pavementSchotten & Wood
Stone pavementStone Solutions

Product Spec Sheet
Aluminium joinery - Lumeal collections
Main kitchen elements and claddings
Air conditioning
by Samsung
Exterior and basement kitchen
by Santos
Wood pavement
Stone pavement

Casa Campo

JOSE COSTA ARQ as Architects

The dwelling is conceived as a clearing in its surrounding pine forest. Its contour folds, conditioned by the existing trees that guide its walls and volume. The orography is decisive, with a descending slope towards the end of the plot. This allows to bury part of the construction, minimizing the impact of the 600 built square meters.

 

Giving lightness to such a large construction, while rooting it on the earth, becomes the main architectural leitmotiv. Looking at the sky. Opening up the landscape while preserving all the possible intimacy. Limiting the spaces, providing them with the human scale, making them comfortable to be lived. Widening the plot by opening diagonals and breaking up the volumes at the ends. Capturing the sun, but also the shadows. Eaves, canopies, sliding panels, cantilevers and pine trees. Many pine trees.

 

The spaces within the plot are organized in 5 semi-levels in a kind of spiral that concatenates them all. The access level contains the bedroom wing. This wing has a double circulation, both in the inside and the outside. The latter allows direct access to the swimming pool from each room.

 

From this level you can go up to the studio, a multipurpose room with a characteristic folded wooden and zinc roof that opens towards the landscape, or you can go down to the level that contains the kitchen, main living room and playroom. Both of these levels are connected by two double height spaces, one triangular space next to the staircase and the other in the living room.

 

The next semi-level going downwards is the swimming pool and the exterior relaxation area, connected to the previous one by 4 steps that run across the whole width of the terrace. Finally, the lower level is configured as a semi-basement with a gym, technical room and a secondary living room with a kitchen. This space contains an exterior excavated area delimited by different concrete elements in continuous dialogue with the landscape: benches, steps, ramps, planters, curved walls, etc. The different relationships and connections amongst the levels is the key to the richness of the environments and the desired nuances.

 

Material Used :
1. Stone solutions s.l – stone pavement
2. Technal – Aluminium joinery - Soleal and Lumeal collections
3. Samsung - air conditioning
4. Schotten wood – wood pavement
5. Progetti – Main kitchen elements and claddings
6. Porcelanosa – Main kitchen elements and claddings
7. Cocinas Santos – Exterior and basement kitchen

This story is available in multiple languages
Share or Add Casa Campo to your Collections
Project Credits
Air conditioning
Products used in this project
Claw House
next project

Claw House

Private Houses
Cremignane, Iseo BS, Lombardy, Italy - Build completed in 2018
View Project