Specifier · Let manufacturers think along with the materialization of your project
Casa Ericeira

Casa Ericeira

Architect
João Tiago Aguiar, arquitectos
Location
Lisbon, Portugal | View Map
Project Year
2017
Category
Private Houses
FG+SG
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
MetalworksFrancometal
Hydraulic MosaicKoklatt
Carpentry & KitchenMOVELCAMPO
Sanitary Equipment &TapsPADIMAT
Electric HardwareSchneider Electric SE

Product Spec Sheet
Metalworks
Hydraulic Mosaic
by Koklatt
Carpentry & Kitchen
Sanitary Equipment &Taps
by PADIMAT
Electric Hardware

Casa Ericeira

João Tiago Aguiar, arquitectos as Architects

The major challenge of this expansion project was how to solve out the vertical communications between the 4 existing floors, since the original stairs not only occupied a large part of each floor total area, but also gave rise to trapezoidal spaces, frequently hard to use. The stairs relocation, adjoining the neighbouring gable, (the part of the house most far from the privileged sea view), has freed up much area to create more suitable spaces to deal with modern life needs. At the same time, it was efficiently achieved not only more useful area, but also an entire sea view, thus achieving unforgettable views from all the house's rooms.

 

In the semi-basement, the car access floor, it was built up a large garage/storage/technical area, besides the laundry, the berth, the bathroom to support the berth and also the small patio.

 

On the ground-floor (where is the main pedestrian entrance to the house), it could be found the social areas as the kitchen, open to the living room, and the guest toilet, apart from the living and the dining rooms. It was also added one small terrace over the garage to take the best experience of the amazing ocean view, once again. On the 2nd floor, we have two bedrooms and one shared bathroom, plus a suite, located in the advanced body of the house. At last, in the 3rd floor (top floor), it was proposed a living-room/office/library with a complete bathroom and some storage area, to support the terrace of this floor, which has the most beautiful sea view.

 

Because it is a building of public interest, the outside intervention was based on the carpentry and stained-glass recovery, maintaining its own original features with a simple reading design and regarding its surroundings.

 

In the exterior zone, the coverage of the advanced garage volume was transformed into a terrace for common use. In this case, the idea was to seize the privileged location of the building (right above the sea). By connecting this outdoor area with the existing terrace, on the south side of the façade, and by designing a new balcony on the top floor, two large exterior terraces were created, highlighting the relationship between the house and the landscape.

 

Material Used:

1. Paints- CIN

2. Sanitary Equipment &Taps- PADIMAT

3. ConstructiveSystem-ECOBUILD

4. Electric Hardware- SCHNEIDERELECTRIC

5. Carpentry & Kitchen- MOVELCAMPO

6. Lighting- CLIMAR

7. 3D HandmadeCeramic Tiles- MAVC (Maria Ana Vasco Costa)

8. Metalworks-FRANCOMETAL

9. Hydraulic Mosaic-KOKLATT

This story is available in multiple languages
Share or Add Casa Ericeira to your Collections
Hodb House
next project

Hodb House

Apartments
Brussels, Belgium - Build completed in 2020
View Project