Casa Rotonda

Casa Rotonda

Architect
Alberto Campo Baeza
Location
Madrid, Spain | View Map
Project Year
2021
Category
Private Houses
Javier Callejas Sevilla

CASA ROTONDA

Alberto Campo Baeza as Architects

To build a house on top of a hill, like Palladio himself, is every architect’s dream.We are planning to build a house on the outskirts of Madrid, in a place which, in spite of the surrounding architecture, bears a certain resemblance to the location of some of Palladio’shilltop villas. And we are trying to learn some lessons from the maestro.

photo_credit Javier Callejas
Javier Callejas

At the top of a hill where the views are more beautiful the higher we climb. And when we reach the highest point permitted by the regulations, those views are extraordinary: the Madrid sierra, the Guadarrama, and the western cornice of the city with its four towers.We propose a 12x12 m square ground plan, divided into nine equal 4x4 m quadrants. A highly flexible layout where everything is possible.

photo_credit Javier Callejas
Javier Callejas

The functional areas are located at the most convenient points, allamanierapalladiana. In the semi-basement, thebasamentorustico, the service areas. In the piano nobile, the ground floor, the foyer, the kitchen and the dining room and a more intimate living room and other quarters. In the mezzanina, the first floor, the parents' and the children's bedrooms. And right at the top, near the sky, we would like to catch hold of a piece of that sky: a unique, transparent, continuous space, a large urn under a large shady roof. A glass urn that is slightly set back from the sides and a little fartherback from one of them, creating a generous open porch. Seventh heaven!

photo_credit Javier Callejas
Javier Callejas

Given the Madrid climate, this belvedere will be the most beautiful space in the house. The floor will be made of stone, the same stone used in the façade: Colmenar limestone.Once again the flat horizontal plane in all its glory.One of the most effective architectural mechanisms made possible thanks to current technology.
Once again the heavier, more closed, more private stereotomic podium made of stone providing the base for a lighter, more open, more public, tectonic house in glass and steel.

photo_credit Javier Callejas
Javier Callejas
photo_credit Javier Callejas
Javier Callejas

When Mies van der Rohe visits the house, he will send a WhatsApp to his friend Palladio to come and see it. And Palladio will replythat he only wished he might have had the means to do it like this.Mies will say that some of this was going through his head when he designed his 50x50 house. 

photo_credit Javier Callejas
Javier Callejas

Team:
Architect: Alberto Campo Baeza 
Collaborators architects: Ignacio Aguirre López, Alejandro Cervilla García, María Pérez de Camino Díez, Elena Jiménez Sánchez, Joan Suñé, Alfonso Guajardo-Fajardo Cruz, Tommaso Campiotti, Sara Fernández de Trucios, Francesc Abajo, David Vera García
Quantity surveyor: Francisco Melchor
Structure: Francisco Armesto
Construction Company: Serviteco S.L
Photographer: Javier Callejas Sevilla 

photo_credit Javier Callejas
Javier Callejas
Caption

Read story in Español

Featured Projects
Latest Products
News
HHF transforms a neglected urban courtyard into a lush apartment complex in Basel
27 Jan 2023 News
HHF transforms a neglected urban courtyard into a lush apartment complex in Basel

In the heart of one of the urban blocks of Basel, lined with residential buildings around its perime... More

Atelier Deshaus translates the topography of Jinshanling into a tranquil stone cloister
26 Jan 2023 News
Atelier Deshaus translates the topography of Jinshanling into a tranquil stone cloister

Tucked away in the valley of Jinshan Mountain in Laowa village, China, the Upper cloister designed b... More

Martin Lejarraga Architecture Office contemporarily refurbishes an apartment building in Spain
26 Jan 2023 News
Martin Lejarraga Architecture Office contemporarily refurbishes an apartment building in Spain

Martin Lejarraga Architecture office completes a contemporary refurbishment of an old 20th-century a... More

Contemporary renovation of a mountain lodge by SBSA maintains vernacular links with the surrounding landscape
26 Jan 2023 News
Contemporary renovation of a mountain lodge by SBSA maintains vernacular links with the surrounding landscape

In northern Italy, Mountain Lodge S. Stefano by Sandri Barbara Smaniotto Andrea Architetti (SBSA) is... More

RJ Nursery in Okayama takes lessons from the neighboring traditional temple
26 Jan 2023 News
RJ Nursery in Okayama takes lessons from the neighboring traditional temple

In Okayama, Japan, the RJ Nusery by HIBONOSEKKEI takes advantage of its location next to a tradition... More

IGI Library by atakarchitekti forms a new piazzetta between an existing building and a dynamic new extension
24 Jan 2023 News
IGI Library by atakarchitekti forms a new piazzetta between an existing building and a dynamic new extension

In the Czech centre of Vratislavice, the new IGI Library by atakarchitekti uses a former Roman Catho... More

Le Studium at the University of Strasbourg fosters sustainability, sociability, and sharing in a combined library and student union building
24 Jan 2023 News
The Studium at the University of Strasbourg fosters sustainability, sociability, and sharing in a combined library and student union building

In the vein of a learning centre, Le Studium at the University of Strasbourg by Jean-Pierre Lott com... More

Piuarch collaborates with Fendi Maison to create an open spatial dialogue with the Tuscan Landscape
24 Jan 2023 News
Piuarch collaborates with Fendi Maison to create an open spatial dialogue with the Tuscan Landscape

Nestled in the Tuscan countryside, the new Fendi Factory in Bagno a Ripoli is a masterpiece of Milan... More