CD4

CD4

Architect
Boué Arquitectos
Location
Ciudad de México, CDMX, Mexico | View Map
Project Year
2018
Category
Apartments
Marcos Betanzos

CD4

Boué Arquitectos as Architecture, Interior Design

Boué Arquitectos has consolidated the second stage that contributes to the reactivation of Callejón de Dolores located in perpendicular direction to Dolores street where Mexico City´s China Town flows. On this alley the transformation actions and improvement of its urban image done by the local authorities is starting to show in its overall commercial impetus, gastronomic offers and tradition. 

 

This new building aims to maintain the positive inertia and enrich the pedestrian traffic experience offering a more secure street as well as widening the housing offer in the area promoting its privileged location very close to the Alameda Central and Palacio de Bellas Artes. CD4 as well as reinforcing the mentioned initiative was developed on the site of what used to be “Casa Bravo Reyes” for many years the producer of the curtains and costumes for the most important theater plays and operas in Mexico City, a house that colapsed in the early years of the XXI century as a result of the abandonment.

 

The building has two retail spaces on the ground floor, one will be turned into an underground art gallery and the other one into a coffee shop. In the following levels there are 12 studio apartments developed in four levels, on the roof top there is a terrace with lounge and gym. The commercial area looks to be the art community meeting point through exhibitions, book launches and a cultural agenda that will symbolically take the street with activities for all the public, the community and the visitors.

 

This project focusses its philosophy intervention with the street as a priority, as well as the activities that can be detonated on it with the presence and dynamic generated by this building altogether with its predecessor located on number 8th of the same alley. The construction shows a sober language on its façade however permeable with a series of elements that allow to configurate balconies and terraces and patios for the access to the commercial area, the gallery and the main lobby. Plays with the heights of the adjacent buildings to reside and maintain the same scale in relation to its urban image.

This story is available in multiple languages
Project Credits
Architecture, Interior Design
Product Spec Sheet

Urbanscape Office
next project

Urbanscape Office

Offices
305, First Floor, Gora Street 1, Shahpurjat, New Delhi - 110049, India - Build completed in 2019
View Project