Cloister House + Laneway

Cloister House + Laneway

Architect
Measured Architecture Inc.
Location
Vancouver BC, Canada
Project Year
2014
Category
Private Houses
ANDREW LATREILLE

Cloister House + Laneway

Measured Architecture Inc. as Architects

At its root, the Cloister House is a quiet refuge, a state of seclusion within the city, shared between a grandmother and her grandchildren. A finely crafted spine wall anchors the plan of the house, travelling from the front of the project to the rear. Whimsical kid-friendly elements are present, from an undulating boulder landscape to custom steel slides that run alongside the internal staircases. The hilltop site offers long views of the mountains and ocean which are balanced with shorter internally-focused views to the intimate pocket garden. Local artist, Fei Disbrow, designed a weathering steel wall sculpture + ladder surround that serve as backdrop for the pocket garden allowing filtered light to enter while providing privacy from neighbours. Materials commonly perceived as ‘cold’ were manipulated to achieve a palette of textural warmth inside and out: hand-worked masonry, charred board-form concrete walls, and blackened steel are the textural triptych which provide a sense of harbour.


A small Laneway House (containing a dwelling unit and one-car garage) is an extension of the Cloister House. Completed after the main house, it became the final destination for unused building materials from the earlier project, such as the charred lumber. Its small size necessitated clever use of built-in storage and a singular palette of materials. With the sleeping quarters subterranean, the building is carefully carved into the sloping site to complete the cloister feel of the project as a whole, providing a naturalized green roof view back to the main house, achieving light and livability for the laneway and maintaining privacy for all users. The overall design unites seemingly contrary characteristics: deliberate darkness, industrial materiality, organic landscape and playfulness. An article by Adele Weder in Azure Magazine referred to the project as “an architectural introversion”; buildings that “resonate with drama inside while projecting quiet modesty to the street.”


DECONSTRUCTION + RECYCLING The site was home to a 1940’s tear-down bungalow, toxic and in poor repair. Rather than demolishing the existing house in the traditional manner, Measured participated in a Pilot Project with City of Vancouver and Pacific Community Resources to sustainably deconstruct the building for salvage, recycling and reuse, employing at-risk youth as part of a job training initiative. The project exceeded the program’s goal by sorting over 90% of the resulting material for recycling or re-use, and the process imparted a positive tone and spirit to the project which were consequently influential in the fabrication of the new house.


MATERIALITY + CONSTRUCTION TECHNIQUES The Cloister House and Laneway is an essay in concrete; its applications in the project are extensive, highly varied and in some cases unprecedented. The custom steel slides flanking the staircases reference the pour chute on a concrete mixer, providing a nod to the design’s conceptual framework, a playful experience for the client’s grandchildren and a placeholder for future changing ambulatory needs. The construction team worked with a modular formwork system using shop-built 4’ x 8’ units faced with charred tongue and groove fir planks that could be easily maneuvered on site and re-used from pour to pour. The charred planks left a rustic, high-relief surface on the concrete that matured over successive pours. To jump start the construction process in advance of municipal permit approvals, assembly of the modular panels began off-site. Alongside the benefits of keeping environmental pollutants out of the neighbourhood, this innovative strategy led to a more compact construction schedule. In the spirit of upholding waste-conscious building practices, the leftover concrete from each pour was used to make rectangular stepping stones for rear yard pathways. Moreover, a portion of the planks used for the concrete formwork were re-charred and re-used as soffit panels and interior walls. The resulting look was an elegant preservation of the tools of formation alongside the finished product.


The threaded form ties that pass through the exterior concrete walls double as the attachment points for removable interior panels of Venetian plaster and white oak millwork that soften the concrete shell while providing easy access to electrical wiring running behind. “The material choice also enables a hyper clean environment, essential for the client’s asthma (for this reason there is not an inch of drywall in the entire project). Above all, this is an architecture that celebrates the underrated glories of the dark and dense enclave” (Weder, 2014). Between the house and the laneway, an undulating boulder landscape appears native to the site but was carefully composed as a whimsical, kid-friendly play surface. Measured called on Japanese master stone mason Tamatsu Tongu to craft the boulder landscape and the feature walls. Together, we selected the stones from the quarry in Squamish, where Tamatsu then fashioned the rock before having it delivered to site. All of the masonry was locally sourced through Bedrock Natural Stone.


A German HBV (an economic long-span wood-concrete composite construction technology typically used for floors, slabs and bridges) composite wood-concrete floor assembly typically hidden and not expressed was utilized in an unprecedented way leaving regional “select”-grade yellow cedar beams exposed, articulating a secondary structural rhythm branching off from the project’s central spine.


Project Credits
Product Spec Sheet

ElementBrand
Home AutomationGraytek
SteelMetallica Manufacturing
Product Spec Sheet
Home Automation
by Graytek
Featured Projects
Latest Products
News
Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion
19 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion

The largest project completed by Baumschlager Eberle Architekten in Europe to date, the new Montagne... More

Find products by looking at inspirational projects
18 May 2022 Inside Archello
Find products by looking at inspirational projects

Archello’s new Inspiration guide is the world’s first and largest reference guide with a... More

Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing
17 May 2022 News
Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing

Only a few miles from the downtown area of Denver, this experimental co-housing project by Productor... More

Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx
17 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx

On a sloping site in the Austrian ski resort of Alpe Furx, this holiday and leisure development by B... More

Under the Willow Tree provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting
14 May 2022 News
Under the Willow Tree provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting

In the middle of the countryside at the highest point of the village of Ninove, Belgium, an existing... More

Park Associati’s Luxottica Digital Factory reinterprets an existing industrial building in Milan
14 May 2022 News
Park Associati’s Luxottica Digital Factory reinterprets an existing industrial building in Milan

In Milan, Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets an existing industri... More

Luconi architetti mix modern elements with traditional Alpine architecture
14 May 2022 News
Luconi architetti mix modern elements with traditional Alpine architecture

Located in the Alpine region of Madesimo, Italy, Baita MV by Luconi architetti comprises an extensio... More

OMA inverts theater typology by plugging three cantilevered theaters into a central cube
13 May 2022 News
OMA inverts theater typology by plugging three cantilevered theaters into a central cube

Rem Koolhaas and David Gianotten see the Taipei Performing Arts Center as close as they have ever be... More