Costa Azul House

Costa Azul House

Designer
Campos Studio
Location
Costa Azul, San Jose del Cabo, Mexico | View Map
Project Year
2014
Category
Private Houses
Ema Peter

Costa Azul House

Campos Studio as Designers

Costa Azul House continues our refinement of passive design strategies that have given shape to our off-the-grid projects in the desert of Baja California. As an urban residential project, the design of Costa Azul House eschewed the openness to the desert found in our rural projects and instead adopted a courtyard form to create an experience that is focused inwards.


Designed as a free flowing open plan, the main floor is bounded by the living room to the west, covered outdoor siting area to the south, an open exterior seating area to the east. At the centre is a swimming pools that serves as the foreground to all three spaces. The space was walled off to the east and north so as to create a small private and intimate courtyard that organizes the lower floor inwards and obscures the residential neighbourhood.


While the use of a courtyard was a direct response to its urban context, the form of the Costa Azul house was derived from the need to provide a passive strategy with effective solar shading and natural ventilation. To achieve these goals the living spaces were located on top of the west and south volumes to act as shading devices for the courtyard. A staircase and circulation was placed all along the west façade to act as a solar shield and ventilation space to the living areas. To the south the bedrooms were protected from exposure by a buffer of service spaces. These buffers along the south and west sides of the building allowed us to create deep opening that were in turn shaped to minimize solar gain.


These passive strategies gave the Costa Azul House an expressive form that we highlighted through a modest and minimal material palette, a combination that parallels the flamboyant moments hidden in the austere economy of the desert. The main finish of the Costa Azul House is a trowelled plaster whose slight rough finish helps to make the intensity of the light visible. A finish that stands in contrast to the smooth concrete floors employed throughout. Aside from the textured wood doors, the only accent on the main floor is a monolithic wall of Mexican tiles that is visible from all of the spaces surrounding the pool. On the upper floor, this gesture is repeated, this time with the interior of the showers, which are open to sky, being clad in Mexican tiles. For us the restrain of these gestures mimics the austerity of the desert environment.


As with our other projects, the Costa Azul House started as a direct response to the site, which was in turn mediated by the demands of an affective passive strategy. It is through the framework of these contextual responses that we aim to create unique and sensitive modern works.


This project was completed as Campos Leckie Studio.


Material Used :

1. Concrete - Structure

2. Concrete Block - Infill

3. Polished Concrete – All floors

4. White Plaster –Exterior/Interior Walls and Ceilings

5. Mexican tiles - Accent Walls

6. Wood - Doors

7. Gravel - Courtyard

Featured Projects
Latest Products
News
Austria, France, and Spain lead Mies van der Rohe Award shortlist with five nominations each
20 Jan 2022 News
Austria, France, and Spain lead Mies van der Rohe Award shortlist with five nominations each

A seven member jury, consisting of Tatiana Bilbao, chairwoman, Francesca Ferguson, Mia Hägg, Tr... More

25 best architecture firms in New York City
20 Jan 2022 News
25 best architecture firms in New York City

New York City is defined by its energy — but also by its buildings. A city of creators, it is... More

Ca na Riera apartment renovation creatively develops a narrow floor plan to meet contemporary needs
19 Jan 2022 News
Ca na Riera apartment renovation creatively develops a narrow floor plan to meet contemporary needs

A renovation of a flat in Barcelona’s Eixample, Ca na Riera is located on a chamfer, resulting... More

Center for Maine Contemporary Art engages in a dialogue with the urban realm while recalling an industrial seacoast past
19 Jan 2022 News
Center for Maine Contemporary Art engages in a dialogue with the urban realm while recalling an industrial seacoast past

Located in the City of Rockford, the new Center for Maine Contemporary Art (CMCA) by Toshiko Mori Ar... More

Magnificent Ghent Altarpiece takes centre stage as part of Saint Bavo Cathedral Restoration
18 Jan 2022 News
Magnificent Ghent Altarpiece takes centre stage as part of Saint Bavo Cathedral Restoration

After years of scientifically based renovation, the world-famous Ghent altarpiece by the Van Eyck Br... More

JLG designs highly sustainable buildings using SketchUp and Sefaira
17 Jan 2022 Sponsored Articles
JLG designs highly sustainable buildings using SketchUp and Sefaira

*Explore these topics and more in SketchUp’s webinar series about connected design workflows f... More

Cave-like Zolaism Café  offers a sensual and perceptual feel of returning to nature
16 Jan 2022 News
Cave-like Zolaism Café offers a sensual and perceptual feel of returning to nature

In Aranya-Qinhuangdao, China, Zolaism Café by B.L.U.E Architecture invites visitors in to esc... More

Playful atmosphere of Fuego Camina Conmigo Barcelona emphasizes art and creativity
16 Jan 2022 News
Playful atmosphere of Fuego Camina Conmigo Barcelona emphasizes art and creativity

On the third floor of a building located in the industrial neighbourhood of Gracia, Barcelona, the n... More