Cottage in the Vineyard

Architect
Ramon Esteve Estudio
Location
Fontanars dels Alforins, Valência, Spain | View Map
Project Year
2016
Category
Private Houses

Cottage in the Vineyard

Ramon Esteve Estudio as Architects

Cottage in Fontanars is located in the municipality of Fontanars, on the outskirts of the village surrounded by large acreages. The project seeks the maximum environmental and landscape integration because of its border location between a zone of pine forests and the grapevine fields, being diluted practically in the vegetation. To this contributes the decision to develop the entire program in a single plant, in addition to the material chosen, which provides shade consistent with the place.

 

“This countryside retreat generated from the idea of a standard traditional rural house with its pitched roof, applying a new concept of space afterwards.”

 

GENERATING FORMS

The geometry consists in mapping the line edge that defines the traditional house to extrude it after, forming an envelope under which will be developed throughout the project. That line-concept, turned into a long concrete shell that organizes the dwellings´ program and is crossed transversely by the rooms materialized as pine wood containers. The project seeks the maximum integration landscape and environment, due to the location of the border between an area of pine forest and the fields.

 

“The house is composed by two monolithic structures forming two large blocks made of different materials, the first one made of white concrete, both inside and outside, cut across by structural surfaces made of thermally-modified pine wood.”

 

ENVIRONMENT AND LANDSCAPE

The access to the plot is through a path surrounded by olive trees. In the background, you can see the house, hidden by groups of cypresses, poplars and pine trees. You enter the house through one of the wooden structures. The central space is a fluid common area dominated by a big fireplace towards which all the rooms are opened. From the inside, the views are framed by the pine wood surfaces that intersect the central space. By being considered a second residence, both these structures and the porches can be totally locked when the house is not inhabited.

 

SPACES

A wide porch, placed at the end of the house, completes the home. It provides a lounge area linked to a dual landscape, on one side the immediate views of the pine forest, on the other side those of the vineyard. The house is modulated by the timber planks of 20 cm. that built the wooden boxes and also the timber formwork for pouring concrete. Also the pinewood furniture and the carpentry for this retreat have been specifically designed following the same modulation. Both materials, white concrete and timber, are coherent with the nature of the structure.

 

GREEN TECHNOLOGY

“Environmentally, it follows the guidelines for a passive house. Appropriate means are available to take advantage of renewable energy through the use of panels of solar energy, energy supply from biomass or collecting and storing drinkable rain water.” Ramón Esteve

 

The energy saving is optimized thanks to the materials used and a thermal insulation of rock wool with great insulating ability. Also, the installation of lighting is energy-efficient due to a control system that optimizes the use of natural light.

Read story in EspañolPortuguêsItaliano and Français

Project Credits
Production and Audiovisual
Constructor
Project Manager
Products used in this project
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct name
SuppliersHolly’s House
ManufacturersSanta & Cole
Product Spec Sheet
Manufacturers
Featured Projects
Latest Products
News
Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years
20 May 2022 News
Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years

The neoclassical building was built between 1850 and 1855 to a design by Johannes van Maurik as a na... More

82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects
20 May 2022 News
82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects

In addition to restoring the original Museum Arnhem building, complete with characteristic historic... More

Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa
19 May 2022 News
Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa

A sequence of open spaces with a gradual degree of intimacy allow residents to move gently from the... More

Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion
19 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion

The largest project completed by Baumschlager Eberle Architekten in Europe to date, the new Montagne... More

Find products by looking at inspirational projects
18 May 2022 Inside Archello
Find products by looking at inspirational projects

Archello’s new Inspiration guide is the world’s first and largest reference guide with a... More

Artlist office design celebrates creativity while emphasizing work, efficiency, and collaboration
18 May 2022 News
Artlist office design celebrates creativity while emphasizing work, efficiency, and collaboration

For busy Israel-based technology company Artlist, designers Switchup created an office concept that... More

Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing
17 May 2022 News
Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing

Only a few miles from the downtown area of Denver, this experimental co-housing project by Productor... More

Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx
17 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx

On a sloping site in the Austrian ski resort of Alpe Furx, this holiday and leisure development by B... More