DA HOUSE view on Brodnica Landscape Park

Location
Brodnica Landscape Park, Poland
Project Year
2016
Category
Private Houses
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Electrical Switches/SocketsGira
ManufacturersGROHE
ManufacturersBinderholz GmbH
ManufacturersDom Architektów
ManufacturersEnsto Group
ManufacturersGIRA INTERNATIONAL

Product Spec Sheet
Electrical Switches/Sockets
Manufacturers
by GROHE
Manufacturers
Manufacturers
Manufacturers
Manufacturers

VIEW HOUSE no.2 on Brodnica Landscape Park

Dom Architektów as Manufacturers

DOM KADR no.2 / VIEW HOUSE no.2 project was designed and has been built by architects Emilia Durka-Zielińska & Walenty Durka owners of the manufacture DOM ARCHITEKTÓW.

photo_credit Jakub Certowicz
Jakub Certowicz

This house has been designed and built for two people in Brodnica Landscape Park. This uncommon place is located in the Valley of Drwęca River by the gate of Great Masuria Lakes in Poland. An advantage of this area is a wonderful, wild landscape of the river which opens up to excellent view from the house. The distance from Brodnica city is around 15 kilometres long (where the client working) , so the territory features a harmo- nious combination of the advantages of the city infrastructure and the wild river valley. The house is located in a landscape park far from neighbours.

photo_credit Jakub Certowicz
Jakub Certowicz

The land plot is perfectly oriented in terms of cardinal points (north-south) to use passive sun sources for the house, with the view of the river facing the south. We have done thermal calculations (PHPP) and we balanced loss of boundaries thickness /Passive solar heating is used in conjunction with passive shading, which allows maximum winter solar gain and prevents summer overheating. This is most simply achieved with southerly orientation of appropriate areas of glass and well-designed eaves overhangs/ . Our propose to the client was our wooden prefab modular house in ultra high efficiency standard. This dwelling combines the simplicity and quality of prefabricated construction, with the beauty and integrity of an aesthetic object. The serenity o the linear and clean structures contrast and complements the subtle variations of the wood.

Caption

The building pos- sesses both subtle charm. While the surfaces and lines of the building are unflinching ele- vation changing own colour, wood inside evolves each day with the changing light. Inside we have also beautiful the sun rays and shadows playing across the surfaces. We translated as usually in our projects ecological and functional promises into architec- ture. Health of residents, high-end quality, ecology and favorable microclimate offered by wood became top priority. The whole construction and interior are built from wood used in a modern way. We use solid wood for innovative construction frame-cages (SOLID WOOD MODULE) and 3-PLY wood panels for interiors. The natural properties of pressure dried and planed timber provide resistance to moisture, decay and insect damage. Wall barriers are characterised by high thermal capacity and open for diffusion of water vapor. Thanks to that, humidity regulates in a natural way, creating positive micro-climate at home.

photo_credit Jakub Certowicz
Jakub Certowicz

The house ‘breaths’ with inhabitants. We use only ecological, healthy products so our main product is wood and wooden materials. We pay attention to use only certified materials. All finishing mate- rials are also natural. The results of handcrafting is in high standard of our products. We are pleased that our minimalistic in the form „polish barn” of simple and open plan with panoramic glass wall has gained the recognition of the Client, who made us confi- dent and made our vision his plot of land. In other words, the compact, rectangular structure of the building is covered by gable roof. We did not want to destroy the area. The interference in the plot of land is minimal, because the house is transported in ready modules and mounted above the ground. We used innovative foundation system - screw- metal foots which can be remove with the building.

photo_credit Jakub Certowicz
Jakub Certowicz

The house was pre-build and trans- ported to the land plot. The house is situated above the ground to secure wood construc- tion and because of dangerous periodic flooding the area by the river. It also gives great widescreen view from all parts of the house. The house is just 120 m2 but the open plan and glass facade make the house even big- ger and lightsome. There is no boundaries between interior and exterior. The scale of houses is a very important „ecological” aspect, because most of them are too big in our times. The main glass wall create a constant perception of changing distant nature. Constantly creates new, interesting view. The south view on the river valley is from every part of the house: the main bedroom, the bathroom, the living room with the kitchen, the office room and terraces. At the north facade we have main entrance and kitchen windows to put natural light to this site of the house. Kitchen windows’ view is on the private driveway to the house. Using artificial lights in the house in minimal way is an evidence of ecological approach. The main entrance, walk-in wardrobe, wardrobes, storage or laundry are on the north side overlooking the forest.

photo_credit Jakub Certowicz
Jakub Certowicz

All the rooms have an exit into the terraces with a build-in round plan fireplace. The interior walls, doors, kitchen fronts, wardrobes with sliding doors are made of spruce wood. We hid crews using the 1200 wood pegs and saved by natural white paint where structure of the wood is visible. All the sliding doors, which are made of the same wood, are invisible and they open the interior space in a simple way. The wardrobes are built-in and other furniture is minimal. The colours are natural, neutral and unified. The paint on the walls itself gives the interior strong character and shows the travel passion of the owner. Everything is simple and pure so it does not interfere the calm atmosphere at home. Al- though the wooden walls are white, they make the internal space warm and cozy. The glass facade invites nature inside. Everything creates an impression of minimalism and luxury.

photo_credit Jakub Certowicz
Jakub Certowicz

The heart of the house is heating and ventilation system. We use heat pump air-air, recu- peration, mechanical ventilation and electrical system of floor heating. Our innovative system of air depressurization and our authors details of air supply makes the ventilation soundless and windless. Because of the hand made wooden air supply the system of ventilation is invisible in the interior design. The other smart concept is radio control switches, which the client can adjust according to own fancy. In the building and outside we used LED lighting and „smart home system” ( protection of the house). Electrical installation is also prepared to use exterior emergency power. While selecting the facade, we choose a materials and colours not to compete with sur- rounding nature. We used colours which help to hide the house in the landscape. The fa- cade should also be maintenance-free. The finishing of black metal panels, painted-free thermo wood elements and terraces make the building invisible on the forest wall. We fo- cused on the details, for instance, a hidden gate and doors to the exterior storage which is the slide part of metal front wall. The extended south roof helps regulate the microclimate inside and protects the room from the direct sunlight or rain.

photo_credit Jakub Certowicz
Jakub Certowicz

The extended north roof protects from the rain where we have a walkway from the garage to the main entrance. Under the roof construction we have placed exterior storages for: bikes, garden furniture, garden equipment and kayaks or garage stuff. The floor of the garage and walkway to the house is made of grating metal and is placed above the ground, so the garage floor has natural ventilation and pollution from car wheels or snow. The opinion is still widely that prefabricated housing is a cheap, not beauty, make-do alter- native to serious buildings construction. We hope that by this realization and our others we show how outdated that image is and that modular prefab buildings can be full-value and beauty. Our authors conception of open „wooden cage” (BSH wood, CNC machining ) give us full opened and don’t disturb by any construction elements space. Our cage as a scalable element allows us to make buildings from 20 to 200 and even more metres square. Start from one module recreation or work spaces through full scale living homes to big buildings of many different functions. Our module buildings can be individual personalised by adding modules or to switch them. Ready building client can enlarge in time by ordering new modules. Ready building we can also rebuild by changing interior walls. What is were interesting our module building we can disconnect and move to new place.

photo_credit Jakub Certowicz
Jakub Certowicz

The attractive of prefabrication show us more often appearing realisations in the world. Sustainable development, nature protection, human healthy is our basic guideline/mission. So that we use easy to recycle materials and we care about „carbon foot print” in whole life of our houses. We put buildings slightly above the ground because they should to establish a dialogue with the nature and do not be dominated. We implement quite new solutions, we come back to „old materials” like wood to use them in other, modern way. We always provide maximum for clients benefits in full-controlled prefabrication and price controlled. We think that it is quite new way of thinking about the „living” for our times, in harmony with nature. We gave our client a house which is healthy, ecological and simple to maintain. Beautiful views and incredible sensation inside the house was unimaginable for the owner. He said: I did not even dreamed of it. He agreed with us that his fears about prefabrication was un- reasonable. Full-opened cooperation between us by this Project is resulted by beautiful building. With big respect we put the building into the wild area. He stands there very qui- etly, unnoticed. which confirm wild animals and birds. The live there together with beautiful integration.

Caption
Caption
Project Credits
Manufacturers
Products used in this project
Featured Projects
Latest Products
News
Renesa designs a Delhi eatery in a striking material palette of terrazzo and terracotta
2 Dec 2022 News
Renesa designs a Delhi eatery in a striking material palette of terrazzo and terracotta

Tucked in a former Indian restaurant in a premium shopping mall in Saket, Delhi, ‘Rosie and Ti... More

Top 10 residential table lamps
2 Dec 2022 News
Top 10 residential table lamps

Residential table lamps provide direct or indirect lighting to highlight areas of activity within la... More

Hidalgo Mira Arquitectura restore the historic Godelleta tower in Valencia, Spain
30 Nov 2022 News
Hidalgo Mira Arquitectura restore the historic Godelleta tower in Valencia, Spain

Estimated to be built between the period of 11th and 13th centuries, the Godelleta tower is a Buildi... More

Stilt Studios unveil prefab treehouse hospitality units overlooking the lush rice fields of Bali
30 Nov 2022 News
Stilt Studios unveil prefab treehouse hospitality units overlooking the lush rice fields of Bali

Set amidst the coastal village of Canggu, Treehouse Studios is Stilt studios' newest hospitality add... More

Sterck’s new showroom revives the glory of the industrial heritage of Aalst, Belgium
30 Nov 2022 News
Sterck’s new showroom revives the glory of the industrial heritage of Aalst, Belgium

Formerly a weaving mill repurposed into a Tupperware plastic factory and recently transformed into a... More

Casa TO by Ludwig Godefroy is an experiential retreat on Mexico's Pacific coast
30 Nov 2022 News
Casa TO by Ludwig Godefroy is an experiential retreat on Mexico's Pacific coast

Nestled amidst a land of golden sunsets, with unparalleled vistas of the sea, sand and cliffs, in La... More

Spaces & Design conceptualize stairs as a sculptural, interconnecting element in this Kolkata House
30 Nov 2022 News
Spaces & Design conceptualize stairs as a sculptural, interconnecting element in this Kolkata House

A split-level structure, in Kolkata, with a distinguishable floor plate and a unique spatial configu... More

Liknon by K-studio on the Greek island of Samos dissolves the traditional idea of a museum
30 Nov 2022 News
Liknon by K-studio on the Greek island of Samos dissolves the traditional idea of a museum

On the Greek island of Samos, Liknon by K-studio is an unconventional museum project celebrating Met... More