Daniels Lane

Daniels Lane

Architect
Blaze Makoid Architecture
Location
Sagaponack, NY, USA
Project Year
2012
Category
Private Houses
Marc Bryan Brown
Product Spec Sheet
RoleBrands
KitchenArclinea
Interior & exterior lightingKreon
Vanities & FaucetsFantini
Polished Concrete floors, stairs & paversConcrete Works
Windows & DoorsDynamic Architectural Windows & Doors
Vanities & FaucetsNella Vetrina

Daniels Lane

Blaze Makoid Architecture as Architects

Sited on a narrow, one acre, oceanfront lot, the design of this house was one of the first projects in the Village of Sagaponack to be affected by the 2010 revision to FEMA flood elevations, requiring a first floor elevation of approximately 17 feet above sea level with a maximum height allowance of 40’ and all construction required to be located landward of the Coastal Erosion Hazard Line. The location, within a high velocity (VE) wind zone, added to the planning and structural challenges.   


Nearby inspiration came from both the 1979 Tarlo ‘Wall’ House by Tod Williams and Norman Jaffe’s Perlbinder House, completed in 1970. The two story travertine entry façade is highlighted with a single opening accentuated by a cantilevered afromosia stair landing that hovers off the ground. A ‘cut and fold’ in the wall plane bends to allow for one large glass opening, from which an over scaled, wood aperture containing the main stair landing cantilevers. In a nod to Louis Kahn’s Richards Laboratories at the University of Pennsylvania, a layer of service spaces runs parallel to the wall plane creating a threshold prior to reaching the horizontal expanse of the ‘served’ entertainment spaces of the open plan living room, dining room and kitchen. Fifteen foot wide, floor to ceiling, glass sliding panels maximize the ocean view and open the house onto the ocean side patio and pool.


The second floor is imagined as a travertine and glass ‘drawer’ floating above the glass floor below. Three identical children’s bedrooms run from west to east, setting a rhythm that is punctuated by a master bedroom balcony that projects out from the wall plane, clad in the same afromosia wood as the stair landing. Interior materials include poured in place concrete floors, laminated stone panels and afromosia millwork.  


Materials used:

1. Afromosia Mill work & exterior siding

2. Exterior stone -Laminated stone panels

A.A. Hijmans van den Bergh building Utrecht University
next project

A.A. Hijmans van den Bergh building Utrecht University

Universities
Utrecht, Netherlands - Build completed in 2005
View Project
Archello

Want to see more like this?

Subscribe to Archello's newsletter