Dartmouth Park House

Dartmouth Park House

Architect
Architecture for London
Location
London, UK | View Map
Project Year
2019
Category
Private Houses
Christian Brailey
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Worktop - ‘raw concrete’ finish and oak breakfast bar Caesarstone
Tiles hallway: Mosaic del sur Mosaic factory
Stone cladding: Bowers Roach Portland stone Albion Stone
Concrete beams: Hi-Con in DenmarkHI-CON
Kitchen: Bulthaup via Kitchen ArchitectureKitchen Architecture
Stone floor and steps: Fossil grey honed sandstoneMandarin Stone

Product Spec Sheet
Worktop - ‘raw concrete’ finish and oak breakfast bar
Tiles hallway: Mosaic del sur
Stone cladding: Bowers Roach Portland stone
Concrete beams: Hi-Con in Denmark
by HI-CON
Kitchen: Bulthaup via Kitchen Architecture
Stone floor and steps: Fossil grey honed sandstone

Dartmouth Park House

Architecture for London as Architecture/interiors

This house extension and full refurbishment in the Dartmouth Park Conservation Area is designed to better connect the three storey Victorian property to its large, landscaped gardens. A new dining room with full height glazing and oak framed sliding door leads to a landscaped terrace, and a separate ‘glass box’ evening room allows uninterrupted garden views, with suspended wood-burning stove for cosy winter evenings. Between these two spaces a sheltered outdoor kitchen is created with built-in gas barbecue and hot plate.

 

Concrete beams at ceiling level create a horizontal datum across the spaces. This begins internally and continues outside to shelter the barbecue area, finally returning to the ground to form a new pergola against the garden wall. When viewed from the garden, this continuous horizontal line creates the impression of a unified, wide extension that emphasises the generous 17m garden width.

 

Portland Roach stone to the rear elevation features distinctive fossilised shell fragments. The calming colour palette of pale stone, light-oiled oak and white concrete complements the tones of the existing Victorian brickwork. The interior spaces that are filled with light due to the south-west facing aspect and full-height glazing and rooflights.

 

The internal refurbishments to the existing building include opening up the ground floor to create an open plan kitchen which runs from the front to the back of the house, where it connects to the dining room extension. A new utility and plant room have also been created.

 

The first floor was reconfigured to create a master suite, comprising an open plan sleeping and dressing area with an en suite shower room. The other half of this storey has been modified to form a library and cinema room with surround sound. The house has been completely rewired, including a whole house audio-visual system, with integrated speakers in most rooms. The materials on the first floor vary from the floor below by using walnut timber finishes, basalt stone and a darker shade of grey throughout, to create a more relaxed atmosphere.

 

The second floor was redesigned to allow for the introduction of an additional shower room. Loft and roof terrace access has been improved and the unattractive scaffold pole handrail was replaced with a frameless glass balustrade to make it more discreet when viewed from pavement level.

 

The new terrace has been landscaped to allow for level access from the rear extension out onto the stone paving. The rest of the garden has been simply and elegantly planted, the large lawn is punctuated with feature birch trees.

 

The rear of the existing Victorian villa was covered by attractive ivy, which required removal due to brick damage. The proposed pergola’s beams will support local wisteria growth, allowing climbing plants to be reintroduced in a controlled fashion. This will create dappled shadows in the evening room that oscillate with the breeze.

 

Project Architect:

Becky Wootton

 

Location:

Dartmouth Park Hill, London NW5

 

Key data:

Total contract cost: £920,000

GIFA cost per m2: £2,550/sqm

Area in m2: 370sqm

Form of contract: JCT Intermediate

This story is available in multiple languages
Project Credits
Products used in this project
Monday Office
next project

Monday Office

Offices
Vilnius, Lithuania - Build completed in 2020
View Project