De Lakfabriek

De Lakfabriek

Architect
Wenink Holtkamp Architecten
Location
Oisterwijk, The Netherlands
Project Year
2018
Category
Housing
Tim van de Velde

De Lakfabriek

Wenink Holtkamp Architecten as Architects

De Lakfabriek, a former lacquer factory in Oisterwijk (Noord-Brabant, The Netherlands) has been transformed into 25 living units, conform a design of Wenink Holtkamp Architecten. Accompanied by the architects' office, the residents themselves made their home layout, which resulted in a large variety of housing types in the former factory building.


De Lakfabriek is part of the former leather factory complex KVL, which for years was one of the largest leather producers in Europe. De Lakfabriek initially served to paint the leather sheets, subsequently it functionated as a technical service. In 2001 the company ceased operations and closed their doors.


Since then, the factory complex have been largely restored, redesigned and has been unfolding itself into a lively and attractive area. DeLakfabriek is the first repurposed building on the site with a residential destination; the building has been transformed by Wenink Holtkamp Architects on behalf of BOEi and Nico de Bont TBI.


Industrial character

The building, designed in 1925 by architect A. Benoit, is characterized by an unambiguous brick architecture. The rigid division of the façade openings and the vertical brickwork elements results in a rhythmic facade.


Preserving the industrial character of the former factory building was one of the core values of the transformation. This is exemplified by the raw concrete structure which has been left visible as much as possible in the interior of the housing units.


The industrial look is maintained in the façade by the use of new slender aluminum window frames with a classic profile that refer to the original steel window frames, which unfortunately could not be preserved.


Housing

By adding a glass extension to the roof an extra building layer is created. The modern and minimalistic structure clearly distinguishes itself from the existing architecture through language and materialization, but suits itself in a natural way into the whole. On the top floor, roof terraces are created by placing the extension backwards in relation to the existing façade.


The 25 living units are realized in three different types: studios, apartments and ground-based homes. The layout of each house is designed in consultation with the future residents, accompanied by Wenink Holtkamp Architecten. This concept resulted in a colorful range of housing types, "The house as a custom-made suit for the residents."

Share or Add De Lakfabriek to your Collections
Project Credits
Developer industrial heritage
Contractor / developer
Mechanical installation
Markthalle Panzerhalle
next project

Markthalle Panzerhalle

Shops, Supermarkets and Restaurants
Salzburg, Austria - Build completed in 2015
View Project