Dorotheen Quartier
David Matthiessen
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
HardwareFSB
FaçadeRoschmann Group
Misc.Allmilmö
Heating, sanitary, ventilationCaverion
Misc.contenance GmbH
RoofFRITZ technologie

Product Spec Sheet
Hardware
Façade
Misc.
Heating, sanitary, ventilation
Misc.

Dorotheen Quartier

Behnisch Architekten as Architects

The re-planning of the Dorotheen Quartier not only creates new areas for public use, it also offers a unique opportunity to reassess the relationship with the Karlsplatz arcade. This thoroughfare has, until now, always been perceived as the less important “back” of the site, situated behind the Breuninger Department Store, and leading towards Sporerstraße and Karlstraße. With this project, which includes three mixed-use buildings with offices, small-scale retail and urban living, the highly valuable central city core is now infused with a new identity and vitality – complete with a broad range of user activities. Thus, the new area augments Stuttgart’s existing, thriving network of lively pedestrian areas.

 

There have been some major changes to the scheme since Behnisch Architekten won the competition in spring 2010. The building of the former Hotel Silber has been preserved. Here the state of Baden-Württemberg committed itself to install a memorial, in memory of the building’s the former use as a Gestapo headquarter from 1937 to 1945. The preservation of this building, which was almost completely destroyed during World War II and subsequently rebuilt in a different appearance, has led to a complete restructuring of the original design. Now the buildings restrain themselves towards their surroundings in terms of height and size. At the same time they respond expressively in their architectural appearance to the urban characteristics of Stuttgart.

 

The design broadens and divides the existing Sporerstraße into two squares – the Dorotheen Platz and the Sporer Platz – and connects both to the lively town square in front of the Market Hall. A generous gateway and properly framed views assist in creating the opportunity for constant circulation between the existing sites and the new development. A new visual link between Markthalle and Karls passage aids in connecting the disparate elements of the square, thereby increasing the attractiveness of the Dorotheen Quartier.

 

The objective of the entire reorganization was to create an urban space in the city center with no ‘rear sides’ and in this manner to create a public realm that is instead flanked by a variety of equally attractive, high-quality frontages.New elements supplement the existing urban structure. The scale, form and configuration of the three new buildings aim to integrate themselves seamlessly into the city’s existing and historic urban fabric and character. In this regard, the rooflines of such historic structures as the Markthalle, and the geometries and axes of the public plazas such as Karlsplatz have played an important role in informing the design of the Dorotheen Quartier ensemble.

 

In the city of Stuttgart, the unique topography of the ‘city basin’has, in essence, established a ‘fifth facade’ for each building: the roof. The ’roofscape’ here has particular significance in a place where, from any vantage point, the roofs across the landscape always serve as icons identifying landmarks and destinations in the city.

Featured Projects
Latest Products
News
HHF transforms a neglected urban courtyard into a lush apartment complex in Basel
27 Jan 2023 News
HHF transforms a neglected urban courtyard into a lush apartment complex in Basel

In the heart of one of the urban blocks of Basel, lined with residential buildings around its perime... More

Atelier Deshaus translates the topography of Jinshanling into a tranquil stone cloister
26 Jan 2023 News
Atelier Deshaus translates the topography of Jinshanling into a tranquil stone cloister

Tucked away in the valley of Jinshan Mountain in Laowa village, China, the Upper cloister designed b... More

Martin Lejarraga Architecture Office contemporarily refurbishes an apartment building in Spain
26 Jan 2023 News
Martin Lejarraga Architecture Office contemporarily refurbishes an apartment building in Spain

Martin Lejarraga Architecture office completes a contemporary refurbishment of an old 20th-century a... More

Contemporary renovation of a mountain lodge by SBSA maintains vernacular links with the surrounding landscape
26 Jan 2023 News
Contemporary renovation of a mountain lodge by SBSA maintains vernacular links with the surrounding landscape

In northern Italy, Mountain Lodge S. Stefano by Sandri Barbara Smaniotto Andrea Architetti (SBSA) is... More

RJ Nursery in Okayama takes lessons from the neighboring traditional temple
26 Jan 2023 News
RJ Nursery in Okayama takes lessons from the neighboring traditional temple

In Okayama, Japan, the RJ Nusery by HIBONOSEKKEI takes advantage of its location next to a tradition... More

IGI Library by atakarchitekti forms a new piazzetta between an existing building and a dynamic new extension
24 Jan 2023 News
IGI Library by atakarchitekti forms a new piazzetta between an existing building and a dynamic new extension

In the Czech centre of Vratislavice, the new IGI Library by atakarchitekti uses a former Roman Catho... More

Le Studium at the University of Strasbourg fosters sustainability, sociability, and sharing in a combined library and student union building
24 Jan 2023 News
The Studium at the University of Strasbourg fosters sustainability, sociability, and sharing in a combined library and student union building

In the vein of a learning centre, Le Studium at the University of Strasbourg by Jean-Pierre Lott com... More

Piuarch collaborates with Fendi Maison to create an open spatial dialogue with the Tuscan Landscape
24 Jan 2023 News
Piuarch collaborates with Fendi Maison to create an open spatial dialogue with the Tuscan Landscape

Nestled in the Tuscan countryside, the new Fendi Factory in Bagno a Ripoli is a masterpiece of Milan... More