Dots 2
Hwang Hyochel

Dots 2

JYA-RCHITECTS as Architects

The clients had renovated a house several years ago and were using it as an office building for a design company. They recentlypurchased a multiplex housing unitnext to it and decided to createhousing as well as small-scale neighborhood living facilities for rent. Having already experienced remodeling before, they were fully aware of the advantages that remodeling had, and thus wanted to increase efficiency by remodeling the building again if possible. However, considering the recently tightened demolition standards followed by the waste of time and cost, insufficient floor-to-floor height for rent as a neighborhood living facility, and the requirement to demolish the exterior walls to secure minimum parking space, the clients decided that the cost and effort incurred by the remodeling would be greater than the efficiency it may bring. Therefore, we and the clients made a bold move and decided to construct a new building instead.

photo_credit Hwang Hyochel
Hwang Hyochel
photo_credit Hwang Hyochel
Hwang Hyochel

The site was not that big, and the required area was already determined, so the building had to be tall and thin. Thus, the top priority in the design process was how efficiently the physical requirements could be met. First, too much parking space will leave almost no space available for rent on the first floor, so there had to be just enough room for one vehicle. The area of rental space was determined accordingly.

Next, residential space for the client was to be on the 3rd and 4th floors, along with an attic.

photo_credit Hwang Hyochel
Hwang Hyochel
photo_credit Hwang Hyochel
Hwang Hyochel

To maximize the efficiency of the clients’ living space on the 3rd and 4th floors, the stairs from the 1st to the 3rd floor were used to secure ancillary spaces such as the boiler room, machine room, utility room, and storeroom. Since the area for rental space was limited, the plan was to maximize the rental space on the 1st floor, while using part of the 2nd floor as ancillary facilities for residence. Accordingly, the 3rd and 4th floors could be used for just the major living spaces such as the bedroom, bathroom, living room, kitchen, and dining area.

photo_credit Hwang Hyochel
Hwang Hyochel
photo_credit Hwang Hyochel
Hwang Hyochel

After meeting these physical requirements, we thought about how this could harmonize with or be connected to ‘Dots 1’ right next to it. ‘Dots 1’, which is the company building, had a spatial structure in which the building was open towards the south. There is a yard that remains in the south even after remodeling, and the spaces were connected through the windows and the open doors. Thus, as we planned the second building, we decided to use this yard as a passage that connects the two buildings, as well as a communal yard and a small alley leading to the city. Accordingly, the rental spaces on the 1st floor of the two buildings, which are small, can be used as more diverse and spacious spaces by connecting and expanding the first floors of the two buildings through the outdoor space. All these spaces can be used for either a single purpose or multiple purposes.

photo_credit Hwang Hyochel
Hwang Hyochel
photo_credit Hwang Hyochel
Hwang Hyochel

The elevation plan is also made accordingly to emphasize the centrality of these spaces between the two buildings. The new building is mainly divided into rental space and residential space. And there is bigger rental space on the 1st floor and smaller on the 2nd floor. On the other hand, the residential space, which consists of only the front door on the first floor, becomes more spacious going up. The spatial composition according to this program is revealed on the façade, and the rental space expressed in glass was designed to face the in-between space of these two buildings. This in-between space was intended to be perceived visually as the center of these two buildings.

photo_credit Hwang Hyochel
Hwang Hyochel
photo_credit Hwang Hyochel
Hwang Hyochel

On the other hand, the material used for the residential space was brick, which has continuity with ‘Dots 1’. Moreover, thick concrete lines were formed at the interface between bricks and glass as well as lintels to continue using lines, the façade element of ‘Dots 1’. However, the new building needed a different image while still using similar materials and façade elements. Thus, visual instability and tension were created with the composition of the heavy concrete and brick mass on top of thetransparent glass mass, and the shape of the upper mass gradually increasing in size as it goes upward.

photo_credit Hwang Hyochel
Hwang Hyochel
photo_credit Hwang Hyochel
Hwang Hyochel

From a design perspective, it was a significant as well as an interesting project through which we could discover certain spatial and morphological continuity in the process of connecting remodeling and new construction.

The clients of Dots are open to anything. Thus, despite the various challenges and shortcomings in both the first and second projects, they supported us so that we could manifest our somewhat bold ideas into reality without giving up. If the projects have turned out to be success, it is all thanks to the clients.

photo_credit Hwang Hyochel
Hwang Hyochel
photo_credit Hwang Hyochel
Hwang Hyochel

Team:
Architect: JYA-RCHITECTS
Photography: Hwang Hyochel

photo_credit Hwang Hyochel
Hwang Hyochel
photo_credit Hwang Hyochel
Hwang Hyochel

Material Used:
1. Jeilbrick / Clay brick brown without a hole
2. Gong-gan Aluminum Window / Aluminum system window / Curtain wall
3. Chung-nam Stone / Granite

Caption
Caption
Caption
Products Behind Projects
Product Spotlight
News
WOODlife’s floors and finishes add warmth and texture to Oslo House
17 May 2024 News
WOODlife’s floors and finishes add warmth and texture to Oslo House

Dutch flooring brand WOODlife was included in Archello’s list of 25 best engineered wood floor... More

Knox Bhavan completes energy-efficient and accessible house using prefabricated timber cassette system
16 May 2024 News
Knox Bhavan completes energy-efficient and accessible house using prefabricated timber cassette system

London-based architectural practice Knox Bhavan has completed an energy-efficient and accessible hou... More

Wangen Tower is first multi-level and climbable structure to use self-shaped timber components
15 May 2024 Innovations
Wangen Tower is first multi-level and climbable structure to use self-shaped timber components

Wangen Tower is the first multi-level and climbable structure to use self-shaped, structural timber... More

Lumi Shala by IBUKU is a sculptural bamboo-grid-shell yoga center in Bali
15 May 2024 News
Lumi Shala by Ibuku is a sculptural bamboo-grid-shell yoga center in Bali

Lumi Shala is an artisanal wellness space at the Alchemy Yoga Centre in Bali designed by local archi... More

Makoto Yamaguchi Design completes Tokyo gaming HQ with contemporary appearance of traditional Japanese pagoda
14 May 2024 News
Makoto Yamaguchi Design completes Tokyo gaming HQ with contemporary appearance of traditional Japanese pagoda

Tokyo-based Makoto Yamaguchi Design has completed the new headquarters of a Japanese gaming company... More

25 best aluminum window manufacturers
13 May 2024 Specification
25 best aluminum window manufacturers

Aluminum windows and window systems are lightweight, corrosion-resistant, and structurally strong. S... More

Detail: Red facade and triangular plot create distinctive apartment building in Barcelona
10 May 2024 Detail
Detail: Red facade and triangular plot create distinctive apartment building in Barcelona

Barcelona-based architectural studios MIAS Architects and Coll-Leclerc have completed the developmen... More

Snøhetta completes Norway’s first naturally climatized mixed-use building
8 May 2024 News
Snøhetta completes Norway’s first naturally climatized mixed-use building

Global transdisciplinary architecture and design practice Snøhetta has completed Norway&rsquo... More