Drill Hall House

Drill Hall House

Architect
Tobias Partners
Location
Inner West, Sydney NSW, Australia | View Map
Project Year
2019
Category
Private Houses
Justin Alexander
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Windows manufacturerVITROCSA
TapwareVOLA
Electrical AccessoriesSky-Frame AG
Pre-cast concrete elements2Barrows
Oak Timber flooringTongue n Groove
LightingViabizzuno

Product Spec Sheet
Windows manufacturer
Tapware
by VOLA
Electrical Accessories
Pre-cast concrete elements
Oak Timber flooring
Lighting

Drill Hall House

Tobias Partners as Architects

The restoration and adaption of a 1905 former army drill hall in Sydney’s Inner West, involved the careful interweaving of the building’s original details and material palette with contemporary additions to create a relaxing home to suit the new owners. Although the original building had been altered substantially and unsympathetically in the 1990s by former owners, key elements remained intact or salvageable so the design approach was twofold: restore and reconstruct the drill hall’s key details; and introduce new architectural elements that responded to the brief, the form of the existing building and the site.

 

Key design moves involved restoring the front façade, side elevations, slate roof, interior roof form, steel roof trusses and double height volume, before carefully stitching in new spaces and opening the building up to the landscaped garden. An over-scaled brick archway frames the entry at street level with large timber doors opening into the main hall where living, dining and kitchen areas flow together and connect with the large north-facing terrace and garden. Perched at either end of the main hall within the existing roofline, two new lofts accommodate a guest suite and study, both opening on to northern terraces inset within the roofline.

 

Downstairs at the garden level, the lower ground area was entirely rebuilt to accommodate a private media room, main bedroom and ensuite with adjacent casual living area, which open to a large garden with new trees and landscaping around the renovated pool. Taking its cues from the form and materiality of the original drill hall and the site’s ideal north-south aspect, spaces open up to the breezes and the light, and are defined by well-built and simple and honest materials which complement the integrity, history and volume of the original building.

This story is available in multiple languages
Project Credits
Contractors
Engineers
Landscape Architects
Products used in this project
Rivaparc Renovation Apartment
next project

Rivaparc Renovation Apartment

Apartments
District 4, Ho Chi Minh City, Vietnam - Build completed in 2018
View Project