Elizabeth II

Elizabeth II

Architect
Bates Masi Architects
Location
Amagansett, United States
Project Year
2014
Category
Private Houses
Bates Masi + Architects

Elizabeth II

Bates Masi Architects as Architects

Too often, architecture fixates on the visual sense, with little regard for the other faculties of perception. The location of this house, in the heart of a bustling resort town, demanded special consideration of the acoustic sense. Research in architectural acoustics drove the form, materials, and detail of the house, not only shielding the property from the sound of the village, but also manipulating interior details to create a unique acoustic character for the house, one that will instill lasting memories for the family and their guests. The house is comprised of a series of parallel walls that provide layers of privacy and insulation from the sound of the village. The walls project beyond the living spaces and ascend in height, building from a human-scale wall at the entry to a high wall along the center of the house. The walls diffract the sound waves moving past them, casting an acoustic shadow over the property to create a quiet outdoor gathering area.


The walls are built with insulated concrete forms, a wall assembly nearly 20” thick comprised of a poured concrete core that is continuous from footing to roof, wrapped in insulating foam that also serves as formwork during construction. These walls provide excellent thermal insulation and an extremely low sound transmission coefficient. Due to the strength of their concrete cores, the walls act as structural beams, enabling them to span over the gathering space at the center of the house and the covered deck.


The custom stainless steel clips that attach the wide cedar board siding to the walls were designed to prolong the life of the siding. Traditional wood siding eventually fails because the natural expansion and contraction of the wood is constricted by the screws or nails that rigidly fasten it in place, slowly pulling out the fasteners or splitting the wood. The spring-like clips, however, hold the boards in tension against the house while allowing freedom for the natural movement of the wood.


Inside, variations on the clips are utilized as robe hooks, cabinet pulls, and as hinges for an adjustable sound baffle in the central gathering space. The hinges hang cedar boards in front of a felt panel with spaces between them. Sound waves pass through the gaps between the boards, are trapped behind them, and absorbed by the felt. The hinges allow the spacing of the boards to be adjusted so the room can be acoustically tuned for intimate gatherings or boisterous parties. The stair is also tuned to create a subtle acoustic experience. The stair treads taper in thickness, changing the pitch of footfalls as one ascends from the woodshop in the basement, past the main floor with public spaces, guest room, and master bedroom, up to the childrens’ rooms on the upper floor.


The research of sound and how it affects our perception of space informed the details, materials, and form of the project. This approach to the design led to a richer and more meaningful home for the family.


Featured Projects
Latest Products
News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being
16 Aug 2022 News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being

Located in the heart of Valencia in Spain, Clinica Alejandria designed by ERRE Arquitectura is a pla... More

Bellgave residence in Los Angeles offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism
16 Aug 2022 News
Bellgave residence in Los Angeles offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism

Situated in the Hollywood Hills at the edge of a steep promontory, the private residence Bellgave by... More

Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade
15 Aug 2022 News
Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade

In Melbourne’s beachside suburb of St Kilda, the Victorian Pride Centre is the first purpose-b... More

Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More

Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces
15 Aug 2022 News
Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces

Ippolito Fleitz Group designs the Swiss headquarters for an international pharmaceutical company in... More

Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape
15 Aug 2022 News
Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape

Nestled in the mountainous region of Chengde, the Art centre of Aranya serves as a connection betwee... More

Top 10 Trending Glazed Office Partitions
12 Aug 2022 Specification
Top 10 Trending Glazed Office Partitions

Glazed office partition systems respond to the essential needs oftoday’s workplaces. Transpare... More

Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More