Elwood Townhouse

Elwood Townhouse

Architect
InForm
Location
Elwood, Australia
Project Year
2015
Category
Private Houses
Derek Swalwell

Elwood Townhouse

InForm as Architects

A concrete party wall extends the entire length of the townhouse, separating it from its neighbour (it is one in a row of three) and visually connecting the front entry to the rear courtyard garden. On the ground floor the study, kitchen and living areas flow around a glazed central courtyard, which with an adjacent crafted timber stair provides a central light source and focus to the long lineal space.


A small den provides a quiet retreat and addresses the front deck and garden. The upper floor includes two luxuriously appointed bedrooms and a yoga studio, Yoga Lane, sits above the carport beyond the rear courtyard.


A long black timber balustrade off the front bedrooms hovers over the entry porches of all three townhouses and forms a unifying element for the building. It is capped with a steel framed pergola that once vine covered will soften the architecture and relate it to the leafy tree lined streetscape.

Project team
Architects
Fort York National Historic Site Visitor Centre
next project

Fort York National Historic Site Visitor Centre

Museums
100 Garrison Rd, Toronto, ON, Canada - Conceptualization in 2011
View Project
Archello

Want to see more like this?

Subscribe to Archello's newsletter