En Aparté - TAA Toulouse

Taillandier Architectes Associés as Architects

The Aparté project is the construction of two main components, an apartment-hotel and a collective housing  block. in the Compans Cafarelli neigbourhood, in the heart of central Toulouse (Occitanie region, France). 

photo_credit Roland Halbe
Roland Halbe

This mixed-use project is located within the area of the Brouardel-Europe operational urban planning project. The brief included two main components, an apartment-hotel and a collective housing block. On the ground floor, the common areas of the apartment hotel, as well as the main hall of the housing block, contribute to rejuvenate the rue du Béarnais through large windows allowing views into the landscaped inner courtyard. The balanced and neutral design of the street side façade creates a transition between the existing facades of the street and the new developing neighbourhood.

photo_credit Roland Halbe
Roland Halbe

The building layout adopts a comb shape, generating a continuous urban facade on the rue du Béarnais whilst opening up the hotel and housing apartments onto the landscaped garden. These two functional units are fundamentally different in their design, specifically by their use and relationship to the public space. The project, through its material and volume design, seeks however to display a unified and understated image. 

photo_credit Roland Halbe
Roland Halbe

The main building along the street rises to four storeys above ground level and completes the urban façade, with a recess of the top level reducing the scale of the building. The façade design is strictly regular, referencing the revenue houses typical of the Hausmannian streets of Toulouse. The continuity of windowsills on the façade creates a rhythm that breaks the repetitiveness of the windows. The ground floor becomes a transitional space between the public space of the street and the private spaces of the residence, and contains the common spaces of the apartment hotel, the main hall of the housing bloc as well as access to the underground carpark. The ground floor is therefore largely glazed to easily identify these spaces, but also to rejuvenate and reinvigorate the streetscape by opening the spaces onto the street.

photo_credit Roland Halbe
Roland Halbe

Two wings perpendicular to the street and main building flank the inner garden. The northern wing is composed of all dual-aspect apartments, whilst the southern flank contains additional hotel apartments. All the living areas generously open onto the garden through large-scale windows. 

photo_credit Roland Halbe
Roland Halbe

The gable ends of the main building are staggered to articulate the project in the streetscape. The ground floor is voluntarily largely glazed on the common areas whilst the technical spaces are closed off by louvred  panels with the same proportions.

photo_credit Roland Halbe
Roland Halbe

The base of the building is built using prefabricated grey concrete pillars and lintels, a particularly well executed, lasting material that offered the desired qualities of aesthetic and pure simplicity in the repetitive pattern and detailing. Whilst the large window panelling of the groundfloor is discreet and dilates the spaces and proportions of the facade, the windows of the upper levels are white to link with the light grey of the prefab concrete. The traditional casement windows opening inwards add a domestic feature to the façade, whilst the generous dimensions of the windows allow an open view from the rooms to the outside and give the impression of a balcony, reinforced by the lowered windowsill and vertical bannister railing.

photo_credit Roland Halbe
Roland Halbe

The structure of the building is expressed using pilasters and brick cladding with various bricklaying patterns. The staggered gable ends are also clad in ornamented brick and adds to the dynamic design as seen from the entrance of the rue du Béarnais, whilst also creating a backdrop for signage and a focal point in the streetscape. The project thus finds itself firmly anchored in the city of brick that is Toulouse.

photo_credit Roland Halbe
Roland Halbe

Team:
Architect: TAA Toulouse
Head of projects: Laurie Corrorcher
Client: Kaufman & Broad  
Photographer: Roland Halbe

photo_credit TAA
TAA
photo_credit TAA
TAA
photo_credit TAA
TAA
Featured Projects
Latest Products
News
Top 10 office side tables
24 Nov 2022 Specification
Top 10 office side tables

Successful office side tables are versatile and functional to meet the many demands of working space... More

House on the Vineyard by arcari cimini architettura reinforces a historical identity while modernizing the existing built fabric
23 Nov 2022 News
House on the Vineyard by arcari cimini architettura reinforces a historical identity while modernizing the existing built fabric

In a small historical centre next to a micro-urban vineyard in Frisa, Italy, this house and its anci... More

Ogindan Dandan House by SML accommodates multi-generational living within a dynamic brick volume
23 Nov 2022 News
Ogindan Dandan House by SML accommodates multi-generational living within a dynamic brick volume

In a quiet residential area of Seochon, Seoul, the Ogindan Dandan House by SML sits at the edge of a... More

Santa Clara 114 by Atelier Cento e Vinte e Seis captures the spirit of a traditional palatial building in coexistence with a vibrant Portuguese street market
22 Nov 2022 News
Santa Clara 114 by Atelier Cento e Vinte e Seis captures the spirit of a traditional palatial building in coexistence with a vibrant Portuguese street market

Located on the riverside of Lisbon’s historic centre, Santa Clara 114 is a discreet palatial b... More

Laxe House celebrates shared space and Spanish courtyard living
22 Nov 2022 News
Laxe House celebrates shared space and Spanish courtyard living

Situated on a long and narrow parcel measuring 46-meters in length, Laxe House in Lugar de Laxe, Spa... More

25 best architecture firms in Oslo
21 Nov 2022 News
Top 25 architecture firms in Oslo

Oslo is a major wellspring of contemporary architecture. Design firms here are making their mark on... More

Sustainability and well-being sit in the heart of Argent Kings Cross HQ designed by Basha-Franklin
21 Nov 2022 News
Sustainability and well-being sit in the heart of Argent Kings Cross HQ designed by Basha-Franklin

Basha Franklin reimagines a responsive yet modern refurbishment for Related Argent's headquarters at... More

10 fancy restaurants showcasing exquisite barstools
21 Nov 2022 Specification
10 fancy restaurants showcasing exquisite barstools

Whether your resto-bar has a rustic and retro charm or a contemporary feel, a classy, chic style or... More