Expansion of the Stadio Druso

Expansion of the Stadio Druso

Architect
gmp · von Gerkan, Marg and Partners Architects

Dejaco + Partner
Location
Bolzano, Italy
Category
Stadiums
©gmp

Expansion of the Stadio Druso

gmp · von Gerkan, Marg and Partners Architects as Architects

The trend toward dedicated soccer stadiums is also finding acceptance in smaller, previously multifunctional venues. As in the larger arenas, stands bordering directly on the playing field – without a gap formed by a track – create a tighter atmosphere even on a smaller scale and, with today’s demand for differentiated spaces, also represent considerable economic benefits for operators. The reason for the redesign of the municipal Stadio Druso in Bolzano is to further FC Südtirol’s efforts to comply with the Italian Serie B standards. Following the qualifying competition, gmp Architects was commissioned to implement the conversion in a consortium with Dejaco + Partner of Brixen and Ingenieurteam Bergmeister of Bolzano as regional partners.


The Stadio Druso is located in the city center, below the estuary where the Talfer River flows into the Eisack. It comprises the opposing stands “Zanvettor” and “Canazza,” which differ markedly in their character. The unusual feature in the pending conversion is the grandstand’s monumental, listed façade from the 1930s, which is to be retained and appropriately integrated into the design. During the first construction phase, the stadium will be refurbished and its capacity increased from the current 3,100 seats to approximately 5,400 seats. This will involve lengthening the stands and extending them up to the edge of the playing field. The plans already included the addition of north and south stands, thus creating a closed quad for up to 10,000 spectators.


Whereas the “Canazza” stands and their characteristic concrete shell roof are to be retained and refurbished, the entire substructure and roof of the “Zanvettor” stands will be rebuilt with a view to integrating all the spatial requirements of Serie B games. Areas of circulation for the different user and visitor groups are logically separated. The structurally exposed portal provides separate access to a business area, fan shop, and food facilities, all of which can also be used when no games are scheduled.


The grandstand’s new substructure is made of exposed concrete. The steel trusses on the underside of the grandstand roof are covered with membrane cladding, highlighting the simple, overall stereometric effect that is consistently carried over into the interior. The building’s external arrangement replicates the cornices and proportions of the historic façade. With the new minimalist construction, the main façade enters into a focused dialog contrasting old and new. The goal was neither a harmonizing continuation nor the opposite extreme, a didactic antagonism, but rather the simultaneous establishment of a clear visual differentiation and a precise, detailed reference.


Featured Projects
Latest Products
News
Under the Willow Tree by Objekt Architechten provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting
14 May 2022 News
Under the Willow Tree by Objekt Architechten provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting

In the middle of the countryside at the highest point of the village of Ninove, Belgium, an existing... More

Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets and revitalizes an existing industrial building in Milan
14 May 2022 News
Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets and revitalizes an existing industrial building in Milan

In Milan, Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets an existing industri... More

Luconi architetti mix modern elements with traditional Alpine architecture
14 May 2022 News
Luconi architetti mix modern elements with traditional Alpine architecture

Located in the Alpine region of Madesimo, Italy, Baita MV by Luconi architetti comprises an extensio... More

OMA inverts theater typology by plugging three cantilevered theaters into a central cube
13 May 2022 News
OMA inverts theater typology by plugging three cantilevered theaters into a central cube

Rem Koolhaas sees the Taipei Performing Arts Center as close as they have ever been to defining a ne... More

Material and structural capacity of concrete defines the design of Casa de Alisa
12 May 2022 News
Material and structural capacity of concrete defines the design of Casa de Alisa

In Nonthaburi, Thailand, Casa de Alisa by Stu/D/O Architects is defined by the material and structur... More

Sakinaw Lake House celebrates the beauty of Canada’s Sunshine Coast
12 May 2022 News
Sakinaw Lake House celebrates the beauty of Canada’s Sunshine Coast

Located on the Sunshine Coast of British Columbia, Sakinaw Lake House by WOVEN Architecture and Desi... More

David Chipperfield complete renovation of Venice’s Procuratie Vecchie on the Piazza San Marco
12 May 2022 News
David Chipperfield complete renovation of Venice’s Procuratie Vecchie on the Piazza San Marco

In 2017, David Chipperfield’s Milan studio won the commision for the renovation of the Procura... More

A dynamic new bus stop for Santiago de Compostela serves as both a building and viewpoint
11 May 2022 News
A dynamic new bus stop for Santiago de Compostela serves as both a building and viewpoint

This new bus station in Santiago de Compostela sees the concept of building merge with that of a vie... More