Fernbrae Close

Fernbrae Close

Architect
Paul Archer Design
Location
Surrey, United Kingdom | View Map
Project Year
2009
Category
Private Houses
Will Pryce

Fernbrae Close

Paul Archer Design as Architects

The separation of the buildings is a direct reflection of the organisation of space. The sleeping spaces are placed in the old structure and the living spaces in the new structure. These two forms are then joined with a simple fully glazed link corridor that almost gives you the sense of going through the garden to go to the bedrooms.
The new form runs at 90 degrees to the original house, running east/west. This continued the theme of the house being in the centre of the plot surrounded by garden and we enjoyed giving the new structure a number of different aspects.


On the south side is a small enclosed terrace for sitting out in the mornings opening from the kitchen (with the window acting as a serving hatch from the work area) and a on the west corner, another terrace for sitting out in the evenings - opening from the living space. These are quite different in feeling and offer quite different views and sense of enclosure.


The whole new building was based on a barn like structure. It is one simple volume made from a timber balloon frame, and clad in timber. This idea is emphasised by the use of black vertical boarding, picking up on a common agricultural aesthetic in the area.

Share or Add Fernbrae Close to your Collections
Project Credits
Marine Residence
next project

Marine Residence

Private Houses
South Fremantle, WA, Australia - Build completed in 2019
View Project