Figtree Pocket in Randwick, NSW

Figtree Pocket in Randwick, NSW

Architect
Smart Design Studio
Location
Randwick NSW, Australia | View Map
Project Year
2020
Category
Apartments

Housing
Romello Pereira
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
ManufacturersCaesarstone
Bath Caroma
Newbury, Aura
Bathroom tapware Astra Walker
Icon
ManufacturersAccoustic Logic
WindowsAlspec
Lobby carpetEC Carpets

Product Spec Sheet
Manufacturers
6131 Bianco Drift, 5133 Symphony Grey, Supernatural Collection by Caesarstone
Bath
Newbury, Aura by Caroma
Bathroom tapware
Icon by Astra Walker
Manufacturers
Windows
by Alspec
Lobby carpet

Newmarket

Smart Design Studio as Architects

Fig Tree Pocket is an enclave of four buildings arranged around three green gardens, each with a unique character and purpose. The architecture is modern and classical at the same time, created through a limited palette coupled with an architecture of rhythm and unity. The building forms are created though consideration of passive solar design, privacy, access to views and natural cross-ventilation. They were designed in harmony with the landscape and therefore have a restrained elegant demeanor.  

Caption

The masterplan for this site, a former horse stable and sales rink in Randwick, created a series of four buildings that ran north-south connecting the busy Barker Road to the back of the site where the heritage listed Old Stables have been retained. New tree-lined roads give street addresses to each building and allow for east-west orientated apartments, which if designed well can provide great solar access in winter as well as cross-ventilation.

Caption

Between the buildings is a new garden space, providing a visual and physical connection between the retail offerings of Barker Road and the Old Stables, which is now a Randwick council community building. In addition to the stables, the Ingles family’s former home, a listed two-storey Victorian manor, has been retained. In consideration for the scale of these two buildings, the form of the proposed buildings step down from seven storeys to three. 

Caption

Three horizontal exposed concrete slabs run the full length of the buildings, derived from the three key datums of the adjoining stables walls and gabled roof form. Juxtaposed to this are a series of vertical polished precast concrete blades that rise the full height of the building and splay open to the north. The blades are sculpted at the top, as they blend into clerestory windows, and cut back at the base where they open onto ground floor courtyards. Openings are generous where connected to outdoor private terraces and balconies yet arranged to provide enclosure and comfort to internal spaces elsewhere, framing views to the landscaped setting or to the wider surrounds. These blade walls direct views to the north, instead of across to the other side of the garden or road. This inadvertently gives the architecture a dramatically different effect when viewed from the north and south ends of the building respectively. 

Caption

The precast facades, polished to expose the warm white aggregate within, reference Randwick’s traditional sandstone structures in a contemporary way. While the finish of the polished and off-form concrete elements remains consistent on each building, the colour of the balustrades, spandrels and window frames differs between buildings to subtly distinguish them from each other. These dark muted colours complement the feature of their aspect. For example, the dark green accents of Grandview sits perfectly with the old fig tree adjacent, while the bolder aubergine fenestration of Cambridge complements the predominant salmon pink of the old heritage stables.

Caption
Featured Projects
Latest Products
News
Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years
20 May 2022 News
Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years

The neoclassical building was built between 1850 and 1855 to a design by Johannes van Maurik as a na... More

82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects
20 May 2022 News
82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects

In addition to restoring the original Museum Arnhem building, complete with characteristic historic... More

Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa
19 May 2022 News
Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa

A sequence of open spaces with a gradual degree of intimacy allow residents to move gently from the... More

Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion
19 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion

The largest project completed by Baumschlager Eberle Architekten in Europe to date, the new Montagne... More

Find products by looking at inspirational projects
18 May 2022 Inside Archello
Find products by looking at inspirational projects

Archello’s new Inspiration guide is the world’s first and largest reference guide with a... More

Artlist office design celebrates creativity while emphasizing work, efficiency, and collaboration
18 May 2022 News
Artlist office design celebrates creativity while emphasizing work, efficiency, and collaboration

For busy Israel-based technology company Artlist, designers Switchup created an office concept that... More

Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing
17 May 2022 News
Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing

Only a few miles from the downtown area of Denver, this experimental co-housing project by Productor... More

Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx
17 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx

On a sloping site in the Austrian ski resort of Alpe Furx, this holiday and leisure development by B... More