Forests of Grids

Forests of Grids

Architect
YDS Architects
Location
Japan
Project Year
2015
Category
Housing
YDS Architects

Forests of Grids

YDS Architects as Principal Architect

This Residential housing is built in a shopping street. YDS Architects thought over the meaning of ‘living together’, and tried to connect the life in the apartment with city nearby by creating public spaces within it. Putting a forest into the public area of the apartment, it would be embraced by the people of city as well as residents.

To bring an order to the daily life, uniform grids were inserted. The apartment consists of grids of square columns and beams and two walls. The forest is placed between the two walls, and stairs are put around the forest. Entering the apartment, you will see the forests and the grids of exposed concrete.

Putting the forest in the way from the entrance hall to the stairs, residents always feel nature when they go up or down the stairs. The stairs connects the forest in the 1st floor and the square in the 2nd floor which results in creating 3 dimensional public spaces. Making the rigid frame of the uniform grids, the outer walls are freed from the structures and they fold all the units like clouds. Light and wind go through in every unit from tall sashes.

To connect the apartment with the city, the intention is to make this forest open to the city. The curved wall surround the forest is a node between the building and the city. Through the hole dug in the curved wall, residents see the city and people outside the housing can see the trees in the forest. The column inserted into the forest integrates architecture and nature.

A white box hung over the curved wall stand still in the city. The sky framed by the walls are ‘ one’s own sky’ for the residents. By sharing this sky and the forest, residents and people in the city relate with each other. This is an attempt to expand living spaces and to make an environment softly connects with the city by creating a public forest which is open to the city.

This story is available in multiple languages
Share or Add Forests of Grids to your Collections
Project Credits
Principal Architect
AEB Headquarters
next project

AEB Headquarters

Offices
Möhringen, Stuttgart, Germany - Build completed in 2017
View Project