FUX – Supervised Group Housing in Vienna

FUX – Supervised Group Housing in Vienna

Housing
Fuchsröhrenstraße 17, 1110 Vienna, Austria - Build completed in 2016
© Hertha Hernaus

FUX – Supervised Group Housing in Vienna

trans_city ZT GmbH as Architects

A house for collective living, built at the intersection of old and new Vienna. The eight units for supervised housing for adolescents and young men are integrated in to a structure that bridges between the street and the courtyard of a new-built housing estate.The scale, massing and materiality allows the building to harmonize with its village-like neighbors in the Fuchsröhrenstraße, yet FUX is able to hold itsown against the large housing estates that are sprouting up on all sides.


Although this project for group housing may be small in size, its objectives are generous and substantial. FUX provides young men and womenwho have recently arrived in Viennawith a place to call home. The supervised housing collective with opportunities for shared activities as well as places for private retreat helps these young people adapt to their new city in a supportive environment.


FUX’s layout supports its unusual program, and connects it with its heterogeneous surroundings. The house’s eight individual rooms are located on the uppermost floor. In the middle is the shared living room, the kitchen and a suite for the counselor; cantilevered in front of these rooms is a large, private terrace for the residents. The ground floor is given over to a community room that is shared with the adjacent public housing estate, as well as a broad, open passage, which connects the courtyard of the estate to the public street.


The FUX community housing building mediates between the differing scales and building styles of Vienna's heteromorphic, rapidly developing XI District. The house uses precise massing and haptic, inviting materials to integrate itself harmoniously into the existing, sympathetically ramshackle buildings of the Fuchsenröhrenstraße.


Towards the street, the building expresses itself as a powerfully articulated and sculptural form whose various edges correspond to the fronts and heights of its neighbors. Seen from the courtyard of the adjacent housing estate, the building’s front appears as a planar surface, which is subsequently interlocked with the estate’s outbuildings to create a single, integrated composition.


The structure is clad in iridescently-stained, larch-wood siding; the undersides of the passage are rendered in stucco. The cladding's tactile edges and shimmering surfaces stand in agreeable dialog with the surrounding milieu.

The Arvo Pärt Centre
next project

The Arvo Pärt Centre

Cultural Centres
Laulasmaa, Harju County, Estonia - Build completed in 2018
View Project
Archello

Want to see more like this?

Subscribe to Archello's newsletter