Goede Doelen Loterijen office

Goede Doelen Loterijen office

Architect
Benthem Crouwel Architects
Location
Beethovenstraat 200, 1077 JZ Amsterdam, Netherlands | View Map
Project Year
2018
Category
Offices
Jannes Linders
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Steel door manufacturerMHB
ManufacturersINTERALU
Suspended ceiling design and supplyHunter Douglas Architectural
FlooringBolidt
ManufacturersVerosol
ManufacturersBentstaal

Product Spec Sheet
Steel door manufacturer
Manufacturers
Suspended ceiling design and supply
Flooring
by Bolidt
Manufacturers
by Verosol
Manufacturers

Goede Doelen Loterijen office

Benthem Crouwel Architects as Architects

Grand opening of the new office for the Goede Doelen Loterijen by Queen Máxima

 

On December 6th, the new office for the Goede Doelen Loterijen was officially opened. Benthem Crouwel Architects transformed an empty, neglected office building in Amsterdam South into a high quality, inspiring and sustainable office where all employees of the Goede Doelen Loterijen (Dutch Charity Lotteries) can work together. The building received the BREEAM rating ‘Outstanding’- making it the most sustainable renovated property in the Netherlands.

 

An office like a home

The 600 employees of the Goede Doelen Loterijen had been scattered among different locations for years, and the client wanted to give them a collective home. This home needed to be a highly sustainable building, an important condition for this company that has sustainability as one of its core values. The social ambitions and idealism of the Goede Doelen Loterijen are now made visible in their office building – a transparent, accessible building that serves the employees as well as the neighborhood, and is a welcome addition to the nearby business district Amsterdam Zuidas.

 

Together under one roof

The Goede Doelen Loterijen employees were involved in the design from the very beginning. Everyone was invited to share their thoughts, and through this process a building emerged that fits the unique atmosphere and work practice of this organization like a glove. Inside, the airy and bright atrium is encircled by transparent, abstract panels that look like Mediterranean façades and balconies: translations of the drawings the employees made during workshops. Lead architect and partner Saartje van der Made: “We experienced a unique process of co-creation. A continuous dialogue with the client made it possible to map all their wishes, and eventually, through our expertise, we were able to make their dream come true.”

 

It was the employees’ wish to bring the green from the park at their old locations to the new office. To fulfill this wish a roof was created that is green in every possible way. It spans the existing volume, turning the old courtyard into a sunny Mediterranean square that functions as the vibrant heart of the building. The new layer between the top floor of the existing building and the new roof becomes a Green Zone with lots of plants and trees – both inside and outside, on the various roof gardens and balconies.

 

Slender, tree-shaped columns – three large ones and three smaller ones – support the roof. In this roof 6.800 leaves made of polished aluminum unfurl, creating a beautiful dappled effect on the walls and floors, reminiscent of an actual walk in the forest. Colors, light intensity and atmosphere change depending on where and when one walks through the building. The new roof acts like a grand gesture towards the surrounding area and is visible not only from the high-rises of the nearby business district but also (on eye level) from the houses in the neighborhood.

 

Pioneering in sustainability

By choosing to renovate and expand an existing building instead of designing a new one, and by using the newest and most cutting edge sustainability techniques, the new housing for the Goede Doelen Loterijen became not just an energy neutral, but an energy positive building. In the spectacular roof, 949 solar panels provide energy. The roof also collects rainwater that is subsequently used to irrigate the roof gardens, and to supply the sprinkler and flushing systems with water. Materials from the demolished parts of the old building have been reused, and all newly used materials have been tested for sustainability and can be repurposed in the future if necessary. All these measures have rewarded the building with the BREEAM rating ‘Outstanding’, making it the most sustainable renovated building in the Netherlands. The final score was 92,61%, with 85 % being the minimal score to receive this rating.

 

A building for everyone

The office building has become a first-rate workspace for all employees, but it is also a building that opens itself up to the neighborhood. Behind the glass façade you see the members of the call-center at work, and the square with gardens at the entrance and the public restaurant welcome local residents. The building will also house a tv-studio for the popular daily shows ‘Koffietijd’ and ‘5 Uur Live’, and an auditorium that can be used by local schools.

 

Thanks to the unique collaboration between Benthem Crouwel Architects, interior designers D/Dock and Yolanda Loudon, and the client and employees the dream of the Goede Doelen Loterijen became reality. They now have an energy positive office building that enables this organization to keep working towards their goal: making the world a better place.

Featured Projects
Latest Products
News
HHF transforms a neglected urban courtyard into a lush apartment complex in Basel
27 Jan 2023 News
HHF transforms a neglected urban courtyard into a lush apartment complex in Basel

In the heart of one of the urban blocks of Basel, lined with residential buildings around its perime... More

Atelier Deshaus translates the topography of Jinshanling into a tranquil stone cloister
26 Jan 2023 News
Atelier Deshaus translates the topography of Jinshanling into a tranquil stone cloister

Tucked away in the valley of Jinshan Mountain in Laowa village, China, the Upper cloister designed b... More

Martin Lejarraga Architecture Office contemporarily refurbishes an apartment building in Spain
26 Jan 2023 News
Martin Lejarraga Architecture Office contemporarily refurbishes an apartment building in Spain

Martin Lejarraga Architecture office completes a contemporary refurbishment of an old 20th-century a... More

Contemporary renovation of a mountain lodge by SBSA maintains vernacular links with the surrounding landscape
26 Jan 2023 News
Contemporary renovation of a mountain lodge by SBSA maintains vernacular links with the surrounding landscape

In northern Italy, Mountain Lodge S. Stefano by Sandri Barbara Smaniotto Andrea Architetti (SBSA) is... More

RJ Nursery in Okayama takes lessons from the neighboring traditional temple
26 Jan 2023 News
RJ Nursery in Okayama takes lessons from the neighboring traditional temple

In Okayama, Japan, the RJ Nusery by HIBONOSEKKEI takes advantage of its location next to a tradition... More

IGI Library by atakarchitekti forms a new piazzetta between an existing building and a dynamic new extension
24 Jan 2023 News
IGI Library by atakarchitekti forms a new piazzetta between an existing building and a dynamic new extension

In the Czech centre of Vratislavice, the new IGI Library by atakarchitekti uses a former Roman Catho... More

Le Studium at the University of Strasbourg fosters sustainability, sociability, and sharing in a combined library and student union building
24 Jan 2023 News
The Studium at the University of Strasbourg fosters sustainability, sociability, and sharing in a combined library and student union building

In the vein of a learning centre, Le Studium at the University of Strasbourg by Jean-Pierre Lott com... More

Piuarch collaborates with Fendi Maison to create an open spatial dialogue with the Tuscan Landscape
24 Jan 2023 News
Piuarch collaborates with Fendi Maison to create an open spatial dialogue with the Tuscan Landscape

Nestled in the Tuscan countryside, the new Fendi Factory in Bagno a Ripoli is a masterpiece of Milan... More