Gypsy Trail Residence

Gypsy Trail Residence

Architect
Archi-Tectonics
Location
Carmel, New York, USA | View Map
Project Year
2003
Category
Private Houses
Floto & Warner Photography

Gypsy Trail Residence

Archi-Tectonics as Architects

CHALLENGE

The goal of this project was to integrate a new residence into the landscape and ecology of Pine Pond in Upstate New York, creating a living environment that emerges as an integral part of the surroundings and strengthens the local ecosystem.

photo_credit Floto & Warner Photography
Floto & Warner Photography

INNOVATION

The ground floor of the residence—made of rough stone collected on site—is recessed into the hillside. Above, a box of steel, wood, and glass sits at an angle, twisted to procure a direct view of the lake and to capture maximum sunlight.

photo_credit Floto & Warner Photography
Floto & Warner Photography

The house’s infrastructural center resides in a generative core that, although originating on the ground floor, achieves its full form and function in the volume above. This core, or armature’ is a centrally located “smart structure” integrating washing, bathing, cooking, and heating & cooling systems, as well as a central audio system.

photo_credit Floto & Warner Photography
Floto & Warner Photography

IMPACT

As the second floor’s hard exterior responds to the generative force of the armature, the box softens, tilts, and fragments. Where the roof bends to meet the armature, glass planes take the place of the zinc surface in the form of a continuous skylight. As the sun completes its arc through the sky, the armature collects the sun’s rays and channels them into various areas of the house. Here, architecture proves itself responsive to both natural environments, and their environmental regulators (cooling, heating).

photo_credit Floto & Warner Photography
Floto & Warner Photography
Share or Add Gypsy Trail Residence to your Collections
Project Credits
Product Spec Sheet

Small Moves House
next project

Small Moves House

Private Houses
Northcote Victoria, Australia
View Project