Hastings van Nunen House

Hastings van Nunen House

Architect
Ian Moore Architects
Location
Sydney NSW, Australia | View Map
Category
Private Houses
Daniel Mayne
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Ceiling lightBEGA
Side chairKnoll
ManufacturersCaroma
ManufacturersDulux Australia
ManufacturersFisher & Paykel
ManufacturersHAY

Product Spec Sheet
Ceiling light
by BEGA
Side chair
by Knoll
Manufacturers
by Caroma
Manufacturers
Manufacturers
Manufacturers
by HAY

Hastings van Nunen House

Ian Moore Architects as Architects

Set within the heritage conservation area of Surry Hills, Sydney, this project is the extension and reworking of a former Butcher’s Shop.


Originally an annexe to the adjoining terrace house, where the butcher would have lived, the building was a shop at street level with two children’s bedrooms above, with a freestanding cool room in the rear yard. The original door openings linking the two buildings are still evident on both levels but were bricked in when previously converted to a separate residence. At the same time, the original shop front was removed and the floor level of the front room raised to insert a timber floor. A rudimentary kitchen and stair had also been inserted in the space between the rear of the shop and the original cool room, which was converted to a bathroom with an additional bedroom added above.


The brief was to create a new kitchen and rooftop extension to house the main bedroom with ensuite bathroom while maintaining the original butcher’s shop as the main living space. Conceptually the new work is a ‘Z’ shaped element, consisting of the horizontal kitchen leg at the lower level, running towards the rear yard, a vertical stairwell and another horizontal leg on the upper level, running towards the street frontage, containing the main bedroom.


The new kitchen is at the intersection of the circulation paths to the rear yard, stair and bathroom, with the design of the circular end to a ‘hockey stick’ kitchen bench forming the pivot point for all these movements and a family table at the centre of the home. The fully tiled walls of the kitchen are a reference to the original butcher’s shop tiling, which is still intact on the internal walls of the living and dining area at the front of the house.


The third storey addition is set back from the existing parapet, maintaining the original building form to preserve the heritage character of the existing, while allowing for the insertion of a small roof terrace between old and new. A freestanding wardrobe unit forms the bedhead, with the ensuite to the rear beside the new stair.


The ‘Z’ shaped additions are expressed as a contemporary insertion and clad in white aluminium composite panels, to contrast with the original brickwork. The new kitchen floor is polished concrete while the upper levels have black linoleum flooring.
The owners are an art consultant and an art director/artist and their two young boys, with the house to provide hanging and display space for their art collection.

Featured Projects
Latest Products
News
Casa Luar by Felipe Cabocio Arquitectura beautifully navigates a challenging site in Santana de Parnaiba, Brazil
1 Oct 2022 News
Casa Luar by Felipe Cabocio Arquitectura beautifully navigates a challenging site in Santana de Parnaiba, Brazil

On a site in Santana de Parnaiba, Brazil, with a challenging 8-meter slope differential, Felipe Cabo... More

Inspired by curving forms of nature and Brazilian modernism, ARCHITECTS OFFICE create an urban escape
1 Oct 2022 News
Inspired by curving forms of nature and Brazilian modernism, ARCHITECTS OFFICE create an urban escape

In a leafy neighbourhood of São Paulo, architecture and interior design agency ARCHITECTS OFF... More

Creative offices by Sid Lee Architecture envisioned as an extension of Montreal’s dynamic urban environment
29 Sep 2022 News
Creative offices by Sid Lee Architecture envisioned as an extension of Montreal’s dynamic urban environment

Part of a revitalization of downtown Montreal and the iconic Place Ville Marie and its esplanade, Si... More

The Cocoa Project Café by T3 Architects embraces the past to create a sustainable future
28 Sep 2022 News
The Cocoa Project Café by T3 Architects embraces the past to create a sustainable future

T3 Architects undertook the restoration of a 1950s modernist villa in Saigon to reconnect people wit... More

M Royce Architecture wraps the Oxford Triangle house in spatial alchemy of industrial materials
28 Sep 2022 News
M Royce Architecture wraps the Oxford Triangle house in spatial alchemy of industrial materials

A distinct sight amongst the post-war stucco and typical mid-century ranch-style houses of Venice Be... More

De Villa by Rj Architects blurs boundaries and finds solitude in nature
28 Sep 2022 News
De Villa by Rj Architects blurs boundaries and finds solitude in nature

Located in Qom city, De Villa, designed by Rj Architects, seeks refuge in nature and establishes a c... More

Reinvented Milka Guesthouse combines Slovenian alpine tradition with contemporary design
28 Sep 2022 News
Reinvented Milka Guesthouse combines Slovenian alpine tradition with contemporary design

Combining Slovenian alpine tradition with contemporary design, the restoration of Milka guesthouse b... More

The Boiler Room by a/LTA architectes – urbanistes abstractly reflect details of the site's historic Breton architecture
28 Sep 2022 News
The Boiler Room by a/LTA architectes – urbanistes abstractly reflect details of the site's historic Breton architecture

Part of a site with a solid historic architectural heritage, this new boiler room in Saint-Pern impr... More