Headquarter Chemoform Wendlingen a. N.
Roland Halbe Fotografie, Stuttgart

Headquarter Chemoform Wendlingen

KTP Kauffmann Theilig & Partner as Architects

Starting position and company culture
The Chemoform company produces products for cleanliness, hygiene and maintenance in swimming pools. The company also includes companies that develop and manufacture complete swimming pool systems and technology.
A warehouse from the 1960s could no longer meet the security requirements and was therefore largely demolished and replaced by a new building in the same place. The previous use will be supplemented with an administrative structure to bundle the locations. Processes and the flow of goods are optimized with the integration of the supply of the production as well as the storage capacities.

Industrial character and skylights
Long, large flat roof buildings and shed roof constructions, as well as the adjacent Neckar-Alb railway line, characterize the area. The granularity and structure of the structure of the new building creates a modern architectural language, refers to the industrial architecture of the adjacent existing buildings and creates a strong logo. The skylights of the logistics hall set the rhythm of the roof and ensure natural lighting in the logistics hall.
The overall appearance is characterized by a reduced and orderly choice of materials. Externally, this includes the transparent glass facades, as well as the white surfaces of the curtain glass facade and facade strips. Almost untreated wood-based panels and the visible wooden supporting structure within the logistics hall create an atmosphere that is close at hand. The interplay of rough and untreated to smooth and processed surfaces in the interior refers to the original industrial character of the building and the surroundings.

Sustainability and climate concept
The resource-saving use of materials, the environment and building materials was considered from the start. Demolition material from the existing building was shredded and rebuilt as a base layer underneath the floor slab. The supporting structure of the logistics hall and galleries was designed as a wooden structure.
The total energy requirement of the new building is covered by an innovative energy concept. The heating and cooling requirements of the building are regulated across the board via component activation in the ceilings. The necessary supply takes place via foundation absorbers in the area of ​​the underground car park and high-bay warehouse. Due to the integration in the fluctuation range of the groundwater, the pipes are only filled with water. The additional heat supply is covered by a wood gasification system. The entire system is mainly naturally ventilated.

Read story in Deutsch

Project Spotlight
Product Spotlight
News
Emixi Architectes designs a temporary classroom pavilion in a park
1 Mar 2024 News
Emixi Architectes designs a temporary classroom pavilion in a park

Lausanne-based Emixi Architectes has completed the design and build of a temporary classroom pavilio... More

RAUM completes the meticulous rehabilitation and extension of a community swimming pool
29 Feb 2024 News
RAUM completes the meticulous rehabilitation and extension of a community swimming pool

French architectural studio RAUM architectes has completed the meticulous rehabilitation and extensi... More

Archello Houses of the Month - February 2024
29 Feb 2024 News
Archello Houses of the Month - February 2024

Archello has selected its Houses of the Month for February 2024. This list showcases the 20 most out... More

Appareil Architecture’s prefabricated modular cabin prioritizes eco-responsibility
29 Feb 2024 News
Appareil Architecture’s prefabricated modular cabin prioritizes eco-responsibility

Montreal-based Appareil Architecture has completed the Micro-Cabine, a small-scale cabin that was de... More

Lori Zillante, Ermis Adamantidis, Grace Coulter Sherlock and Oliver Braun join Archello Awards 2024 jury
29 Feb 2024 Archello Awards
Lori Zillante, Ermis Adamantidis, Grace Coulter Sherlock and Oliver Braun join Archello Awards 2024 jury

Archello is excited to introduce four new jurors joining the panel for the Archello Awards 2024 prog... More

10 residential buildings that make a feature of exterior stairs
28 Feb 2024 Specification
10 residential buildings that make a feature of exterior stairs

A staircase or stairway is one of those architectural elements that we take for granted on a daily b... More

Bernardo Bader Architekten designs a contemporary take on a traditional hut
26 Feb 2024 News
Bernardo Bader Architekten designs a contemporary take on a traditional hut

Bregenz-based Bernardo Bader Architekten designed Haus Gapfohl as a solitary wood dwelling — a... More

Stacked boxes create a zigzagging indoor-outdoor plaza in Nanhu District, Jiaxing
26 Feb 2024 News
Stacked boxes create a zigzagging indoor-outdoor plaza in Nanhu District, Jiaxing

B.L.U.E. Architecture Studio (Beijing Laboratory for Urban Environment) has completed Seed Plaza in... More