HofmanDujardin Office Villa

HofmanDujardin Office Villa

Architect
HofmanDujardin
Location
Verrijn Stuartweg 34, Diemen, Amsterdam, Netherlands
Project Year
2019
Category
Offices
Matthijs van Roon
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct link
LightingModular Lighting InstrumentsVaeder
LightingFoscariniTWICE AS TWIGGY
ManufacturersVerosolSilverScreen
FurnitureVitra.Slow Chair
TilesMosa
Fixed furnitureCosentino

Product Spec Sheet
Manufacturers
Furniture
Tiles
by Mosa
Fixed furniture

HofmanDujardin Office Villa

HofmanDujardin as Architects

HofmanDujardin transforms warehouse into lively Office Villa

Rapidly expanding architecture practice HofmanDujardinneeded a new Amsterdam home that reflectedits unique design philosophy, Shaping Intuition®. So the team conducted a collaborative ‘in-house’ design project to create the HofmanDujardin Office Villa inside an old warehouse. The space is already energising the team, inspiring visitors and proving that an office can be much more than just a place to work.

 

Form and function

HofmanDujardin needed more space for its growing teamandthe new headquarters also had to foster a lively environment for creative work and social activities. Because an architecture firm’s office is also its shop window, it had to demonstrate the team’s creative skills and technical capabilities.

 

Most importantly of all, however, it had to follow HofmanDujardin’sguiding concept forall projects – Shaping Intuition®. This is a personal approach to architecture, developed over the firm’s 20-year career, which focuses on the well-being of people in their environments.

 

Universal space

The HofmanDujardin team first closely analysed how they work and socialise, and whatspaces would delight and inspire them. Co-founder Michiel Hofman said: “Rather than designing an office, we wanted to create a place where we feel at home and we like to be. As well as work-related activities, we use our office for presentations, drinks, meetings or just to relax. It’s a universal space.”

 

“We also needed this to be a transparent space, shaped by our core values of quality, clarity, personality and inspiration. It had to find a balance in spaciousness, groundedness, expression and connection, which we believe are essential to fulfill the intuitive needs of human beings in their surroundings,” he said.

 

Hidden qualities

In Diemen, in the south east of Amsterdam, Michiel and co-founder Barbara Dujardin found an existing 1960s warehousewhich held hidden qualities behind its closed façade. They stripped it completely, revealing the raw essence of the structure: a consistent grid of slender, steel columns carrying an original period timber roof hidden behind a stucco ceiling. Based on this grid, the team designed completely new façades with large sliding glass doors connecting the interior to a terrace and a garden, designed by the acclaimed and award-winning Piet Oudolf.

 

Barbara said the new office “offers many hidden qualities we were looking for: a large, open, ground-floor space with close connections to nature and water, and skylights that offer views and provide natural daylight throughout the heart of the building”.

 

Connected places

This‘heart’is comprised of four team work tables, bordered by three closed facility rooms which define distinct spaces within the open plan. At the southern end of the HofmanDujardin Office Villa, acosy, wood-burning fireplace draws employees and clients alike to get warm and mull over plans and designs. Next to it, a large table and a homey lounge overlook the terrace and the adjacent canal. Two over-sized kitchen islands serve the extended lunch table and double as a place forbreakouts, drinks or dinner. These zones – semi-separated from the team tables – offer possibilities for informal meetings and relaxation.

 

A sequence of five rooms along the east façade are used for more formal meetings, brainstorming sessions, concentration zones and model making. While pin-up walls divide these rooms from each other, staff and visitors are always conscious of the liveabletransparency of the Office Villa. All places are connectedyet each has its own character. This is at the heart of the Shaping Intuition® philosophy.

 

Inspiring team and visitors

Furnishing, materials and lighting are the essential elements that form each space’s character. On the continuous concrete floor, colorful textured rugs combine with loose furniture and carefully selected lightingto create a diversity of atmospheres. Expressive paintings, sculptures, plants and magnetic boards for design workhelp the building come to life and inspire the team and clients. This life and inspiration also extend beyond the Office Villa’s walls, as the space acts as a beacon of creativity in this up and coming district.

Share or Add HofmanDujardin Office Villa to your Collections
Angle Lake Transit Station and Plaza
next project

Angle Lake Transit Station and Plaza

Exhibition Centres, Shopping Centres and Passenger Terminals
New Delhi, India - Conceptualization in 2017
View Project