Home in the Pine Forest

Home in the Pine Forest

Architect
Ramon Esteve Estudio
Location
Rocafort, Valencia, Spain
Project Year
2017
Category
Private Houses
Mariela Apollonio

Home in the Pine Forest

Ramon Esteve Estudio as Architects

The home in the Pine Forest is located in an extended residential area, between spacious green areas, woodlands and pine trees. The plot itself, which has a significant topographic slope, holds a large area of natural Mediterranean garden with a cluster of pines, in its lowest area.


The housing is located at the top, dominating the environment through a counterpoint relationship with the garden.


The project responds to a geometry of contrasts based on this theme: the nature provides the vertical position of pine trees, while the architecture spreads out oblong and horizontal, as a great viewpoint in its setting.


The house extends as a long continuous tiered balcony, creating a platform that adapts itself to the topography. The whole interior space opens and orients itself to the inherent views of the plot.


The spatial continuity is another of the features that characterizes this project. The space of the common areas is almost unique, distributed by permeable elements, such as the fireplace or the staircase. The house is protected on its north facade, facing the access from the street, by controlling the openings, while the south side is open and transparent to the pines, protected by a long porch.


Using the palette of natural colours, crude tones, browns, greens… for this, the materials are displayed in their natural state, using wood, natural stone and visible concrete.


The concrete is subjected to a process of tinting to acquire the tones of the stone from the environment, trying to mimic its colour and texture with the natural material, accepting the irregularities and water as a part of the integration process.


Each space in the house seeks practicality: The plant of access to the housing, which hangs like a spacious balcony over its environment, holds the common areas and master bedroom.


The ground floor which is within steps from garden has living spaces that have direct access to the outside. The landscape is formed this way to allow immediate connection with the natural world.


The first floor is converted into a viewpoint, a private and intimate area with the sole use as a studio, with the purpose of revealing itself as a space in which you find serenity

Read story in PortuguêsItalianoFrançaisDeutsch and Español

Featured Projects
Latest Products
News
Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years
20 May 2022 News
Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years

The neoclassical building was built between 1850 and 1855 to a design by Johannes van Maurik as a na... More

82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects
20 May 2022 News
82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects

In addition to restoring the original Museum Arnhem building, complete with characteristic historic... More

Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa
19 May 2022 News
Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa

A sequence of open spaces with a gradual degree of intimacy allow residents to move gently from the... More

Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion
19 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion

The largest project completed by Baumschlager Eberle Architekten in Europe to date, the new Montagne... More

Find products by looking at inspirational projects
18 May 2022 Inside Archello
Find products by looking at inspirational projects

Archello’s new Inspiration guide is the world’s first and largest reference guide with a... More

Artlist office design celebrates creativity while emphasizing work, efficiency, and collaboration
18 May 2022 News
Artlist office design celebrates creativity while emphasizing work, efficiency, and collaboration

For busy Israel-based technology company Artlist, designers Switchup created an office concept that... More

Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing
17 May 2022 News
Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing

Only a few miles from the downtown area of Denver, this experimental co-housing project by Productor... More

Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx
17 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx

On a sloping site in the Austrian ski resort of Alpe Furx, this holiday and leisure development by B... More