House in Akiya

House in Akiya

Architect
Shogo Onodera

Office Shogo Onodera
Location
Yokosuka, Kanagawa, Japan | View Map
Project Year
2021
Category
Private Houses
ICHIRO MISHIMA

House in Akiya

Shogo Onodera as Architects

The site is located on the hillside of a small mountain in Akiya, Yokosuka City.

The site, with its back to the mountain, is long and narrow, with a view overlooking the ocean in front of it. When we [HG1] visited the site with the clients[HG2]  for the first time, we were struck by the image of him staring beyond the end of the site for a long period of time. Keeping in mind these impressions and the world we saw at the site, we thought about what it takes for a house to be rooted in the land and connected to the surrounding environment. 

photo_credit ICHIRO MISHIMA
ICHIRO MISHIMA

The client has lived in Sao Paulo and Sydney for a long time, and the ocean has always been part of his lifestyle. In search of a place where they could feel the sea and nature, they arrived to this plot of land. Appropriate to the times we live in[HG3] , he moved his family residence to the suburbs while continuing to work in Tokyo. The contrast between work life and family time, the balance between the urban and natural environments, an environment suited to raising children, and a house with views towards the ocean -  these were requests from the client, which could not be achieved in a city setting surrounded by neighbouring buildings.

photo_credit ICHIRO MISHIMA
ICHIRO MISHIMA

We proposed two directions in the course of the initial study. The first was to create a house that maximizes the feeling of the surrounding natural environment. This not only included the views towards the sea, but also the tranquil ambiance specific to a seaside town, the continuity between interior and exterior, and respect for local vegetation. 

photo_credit ICHIRO MISHIMA
ICHIRO MISHIMA

The second was to make the house seem as large and spacious as possible. This large and open space was to accommodate the elegant and generous personality and lifestyle of the client.

photo_credit ICHIRO MISHIMA
ICHIRO MISHIMA

These two main themes were gradually put together into a single study as we continued to search for a space quality that blended these ideas.

photo_credit ICHIRO MISHIMA
ICHIRO MISHIMA

We arrived to a final shape where [HG4] boxes pointing in various directions are stacked on top of each other. The boxes are like rocks receiving the force of nature from the mountains soaring behind them, and we inserted a light and bright box in the centre of this image. This central box represents the lightness and freshness that opens up to the sea in front. 

photo_credit ICHIRO MISHIMA
ICHIRO MISHIMA

These boxes create a variety of views, and receive natural light from different directions at different times of the day. By creating dark and light spaces within the rooms and in the gaps created by the shifting and overlapping volumes, a contrast and or a continuity between inside and outside is created. In this way, we searched for a number of interesting places that could be created and mixed into the daily routine of the residents.

photo_credit ICHIRO MISHIMA
ICHIRO MISHIMA

We also imagined something interesting would happen at the intersection of these volumes: Dark places and bright places, open places and closed places, high places and low places.

photo_credit ICHIRO MISHIMA
ICHIRO MISHIMA

In order to mix these qualities, the intersecting part is made into a continuous atrium to the roof structure[HG5] , creating a large vertical space. This is not only an expectation of spatiality, but also a device that we hope will go beyond our design intentions in various aspects, such as the idea of manipulating the idea of controlling the environment, and the impact on the living habits of the residents.

photo_credit ICHIRO MISHIMA
ICHIRO MISHIMA

The places that are mixed together in this way may become alternative spaces in their own right. Or the private and public spaces may become separated, or the whole house may become a large three-dimensional “one-room” space[HG6] . We hope the architecture encouraging constant discovery within itself, connects to the lifestyle of the residents – making the building a vernacular entity that forms [HG7] the landscape of the hill it sits on. 

photo_credit ICHIRO MISHIMA
ICHIRO MISHIMA
Caption
Featured Projects
Latest Products
News
82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects
20 May 2022 News
82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects

In addition to restoring the original Museum Arnhem building, complete with characteristic historic... More

Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa
19 May 2022 News
Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa

A sequence of open spaces with a gradual degree of intimacy allow residents to move gently from the... More

Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion
19 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion

The largest project completed by Baumschlager Eberle Architekten in Europe to date, the new Montagne... More

Find products by looking at inspirational projects
18 May 2022 Inside Archello
Find products by looking at inspirational projects

Archello’s new Inspiration guide is the world’s first and largest reference guide with a... More

Artlist office design celebrates creativity while emphasizing work, efficiency, and collaboration
18 May 2022 News
Artlist office design celebrates creativity while emphasizing work, efficiency, and collaboration

For busy Israel-based technology company Artlist, designers Switchup created an office concept that... More

Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing
17 May 2022 News
Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing

Only a few miles from the downtown area of Denver, this experimental co-housing project by Productor... More

Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx
17 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx

On a sloping site in the Austrian ski resort of Alpe Furx, this holiday and leisure development by B... More

Under the Willow Tree provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting
14 May 2022 News
Under the Willow Tree provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting

In the middle of the countryside at the highest point of the village of Ninove, Belgium, an existing... More