House in Kozukue

House in Kozukue

Architect
Takeshi Hosaka Architects
Location
Yokohama, Kanagawa, Japan | View Map
Project Year
2017
Category
Private Houses

House in Kozukue

Takeshi Hosaka Architects as Architects

Openness of space / Necessary space and Surplus space

This is a house for a Christian couple and a newborn baby. The client had two wishes for the house: A common room where the family,Christian friends and neighbors can learn the Bible together and the client can practice the organ for Sunday services and outdoor space where both the family and visitors can enjoy natural light and wind while keeping enough privacy.


The house is located a gentle sloping corner lot on top of the small mountain in Shin-Yokohama. The site which had been parking lot is surrounded by two story houses and apartments. The house is placed at a part of the site while the other part is used for 5 rented parking lot and 2 private parking space facing to the 2 side streets.Existing vending machine is kept as it had been. The house is as closed as possible against surroundings with the wall which has only an entrance door and minimum small windows on the surface to protect itself against the environment:sound of using the vending machine, car light at night, automobile exhaust and the voice of people using the parking lot, etc. The house has enough open feeling continuing from the street and town while it’s closed against surroundings.


The normally necessary living spaces(living room, dining room, kitchen, bedroom, children's room, etc.,)take only half area in this house. On the other hand, the semi-outdoor courtyard takes the other half area of the house.And the common room is the largest room. I found that a lot of surplus spaces(unnecessary spaces)are needed in this house to create an generosity to accept various visitors and action. While the house is generally personal living place, it is also public and holy place.


The wooden columns and primary beams which pass over the entire ceiling is painted brown and the secondary beams on them are painted white.11 skylights on the primary beam intersections cast cross-shaped shadows. When the big windows facing the courtyard is opened, the courtyard gradually connects to the indoor and there is less border between both places. The house turns neither indoor nor outdoor.


The surplus spaces sometimes turn to be used to eat foods or read books like dining room or study room and the necessary spaces are released from being necessary and turn to surplus spaces. Necessary spaces and surplus spaces replace their roles each other from time to time. I would like to believe such gentle sequential spatiality as what architecture should be.

Project Credits
Product Spec Sheet

ElementBrand
ManufacturersVelux
ManufacturersPanasonic
ManufacturersMaxray
ManufacturersMihama Tsusho Corporation
Product Spec Sheet
Manufacturers
by Velux
Manufacturers
Manufacturers
by Maxray
Manufacturers
Featured Projects
Latest Products
News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space
18 Aug 2022 News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space

A well-known Montreal-based firm, Blanchette Architectes renovated an old factory building for an in... More

Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction
17 Aug 2022 News
Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction

Located in a typical Chinese village on the outskirts of Beijing, ‘Mixed house’ designed... More

Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility
17 Aug 2022 News
Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility

Located in the city of Antwerp in Belgium, Park + Ride designed by HUB is a large-scale public parki... More

Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions
17 Aug 2022 News
Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions

In Qinhuangdao, China, the Monologue Art Museum by Wutopia Lab opened on the park green of SEATOPIA... More

ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being
16 Aug 2022 News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being

Located in the heart of Valencia in Spain, Clinica Alejandria designed by ERRE Arquitectura is a pla... More

Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism
16 Aug 2022 News
Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism

Situated in the Hollywood Hills at the edge of a steep promontory, the private residence Bellgave by... More

Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade
15 Aug 2022 News
Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade

In Melbourne’s beachside suburb of St Kilda, the Victorian Pride Centre is the first purpose-b... More

Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More