House in Morcote

House in Morcote

Architect
Wespi de Meuron Romeo Architects
Location
Morcote, Switzerland | View Map
Project Year
2003
Category
Private Houses

House in Morcote

Wespi de Meuron Romeo Architects as Architects

The site is located in the west of the historical center of Morcote in a quarter of residencial villas. It’s a slope with a fantastic view over the sea of Lugano. By foot it’s attainable in about 10 minutes from the center, but the quarter itself doesn’t have any cultural identity. The site offers quietness, a optimum of sun and a good overview.


Therefore the architecture of the new building becomes the important task to create a place with a strong identity with a relation to the nucleus of the village and the surroundings.


The house is orientated exactly to the small port-town Porto Ceresio on the opposite seaside. To intensefy this conception in the upper floor we nearly closed the walls lateral to evitate the union with the surroundings and we opend it to the frontside to the sea. It’s like a camera wich you are pointing towards the thing you consider the most important and the rest is nearly not existing anymore.


In this way the house is creating a new spot, another wich it was before. The hole living floor is considered as one space without limitations between in and out.


Bricks were used as the main material for the hole building. The walls are entirely built in bricks like the tradition in this region. This is one more connection we tried to create to the beautyful historical village.


The windows are carefuly placed in each façade without cutting up the massiv cube. Only a large continual surface of brickwall can always appear in a new light and develop his beauty.


From the outside the apertures seams small and occasionaly, but they follow in a srtict way the inner conception of the rooms and sometimes they are even very large (from the floor to the ceiling) to let the light get in.


Behind the steel entrancedoor there is a narrow and high hall with only one small window. From there starts a long straight stairs along the natural slope direct up to the last floor. To reach the sleeping rooms there is a passage in the middle of the stairs. From the bottom of the stairs you can look all up to the roof, it’s a narrow and high space like the streets in the traditional village. The house becomes a village.

Featured Projects
Latest Products
News
The Pitch by Mark Odom Studio repurposes shipping containers to form a vibrant new hub for Austin, Texas
6 Jul 2022 News
The Pitch by Mark Odom Studio repurposes shipping containers to form a vibrant new hub for Austin, Texas

Located in Austin, Texas, The Pitch is a new hospitality and entertainment complex made from shippin... More

Chalet D by monovolume architecture + design brings new life to alpine architecture
6 Jul 2022 News
Chalet D by monovolume architecture + design brings new life to alpine architecture

Located in the Austrian Alps, Chalet D is a family holiday home that includes a spa area. Modern and... More

The Natural Pavilion by DP6 architectuurstudio responds to key land-use challenges in the Netherlands
4 Jul 2022 News
The Natural Pavilion by DP6 architectuurstudio responds to key land-use challenges in the Netherlands

Designed for the Floriade 2022 Expo, The Natural Pavilion by DP6 architectuurstudio is a nearly 100%... More

Sonoma home by Mork-Ulnes Architects is defined by a strong concrete structural framework
4 Jul 2022 News
Sonoma home by Mork-Ulnes Architects is defined by a strong concrete structural framework

Overlooking the vineyards of California’s Sonoma landscape, the Frame House by Mork-Ulnes Arch... More

Top 10 Trending Tiles
4 Jul 2022 News
Top 10 Trending Tiles

From bathroom walls to flooring for living spaces, tiling provides a durable, easy-to-maintain finis... More

BIG unveils a playful, wooden, colourful factory for Vestre in the middle of the Norwegian woods
3 Jul 2022 News
BIG unveils a playful, wooden, colourful factory for Vestre in the middle of the Norwegian woods

In Manor, Norway, The Plus is a new furniture factory by BIG for furniture manufacturer Vestre. Inco... More

RH+architecture develop an intriguing urban infill strategy for a Paris neighbourhood
3 Jul 2022 News
RH+architecture develop an intriguing urban infill strategy for a Paris neighbourhood

In the 11th district of Paris, the architecture of the neighbourhood has a spontaneous feel characte... More

Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands
29 Jun 2022 News
Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands

  In the city center Of Heerlen, Poppodium Nieuwe Nor by diederendirrix is a unique new landma... More