House Taurus
Brett Boardman

House Taurus

Durbach Block Jaggers as Architects

House Taurus is a project of robust polarities. The site is both idyllic and compressed. The house is a combination of villa and infrastructure, both introverted and open, with views both generous and focussed.

photo_credit Brett Boardman,Tom Ferguson & Kien Situ
Brett Boardman,Tom Ferguson & Kien Situ

Site

The site is directly adjacent to Sydney Harbour and a private beach. There is a dramatic change in level from street to lowest level, through a narrow panhandle, with exaggerated slot harbour views. This astonishing sea level connection to the beach is bracketed by beautiful landscaping, fig trees and jetties. The arc of the small coved beach is centred on the site.
An overscaled apartment building overlooks the site on the Northern boundary, blocking sun. The neighbouring building to the east is substantially higher and overlooks the rear of the site.

photo_credit Brett Boardman,Tom Ferguson & Kien Situ
Brett Boardman,Tom Ferguson & Kien Situ

Entry

Two cars are accommodated in a car stacker that is housed completely below ground.
Once the cars are hidden, the arrival is free to be a sculptural sequence, engaging with the beauty of the place. The roof of the stacker completes a walled landscape courtyard with a channelled slice of harbour view.
The lift drops 18m to an 35m long entry hall below, connecting directly to the first floor level of the house. This entry hall is arched and sculpted, exaggerating the perspective towards a framed view of the harbour. Circular skylights above animate the space.

photo_credit Brett Boardman,Tom Ferguson & Kien Situ
Brett Boardman,Tom Ferguson & Kien Situ

Beach Villa

The upper floors are made solid in off form concrete, like a water softened pebble, with precise framed openings for the more private spaces, lit by a double height central courtyard.
The living room, located as close as possible to the beach in plan and in section, sits lightly on a sculpted and landscaped stone base. The level of this room was lowered by 4m to link directly to the beach and harbour by landscaped stairs. The beach room is made with softened geometries and archaic materials. The room is as open and light as possible, seamless with the garden and pool court.
The 16.6m lap pool bridges between the stone retaining wall at the harbour edge and house, passing under its high volume. The pool always has a sunny end, a partly shaded middle and a cave or grotto with reflected light.
The pool captures the romance of the site, swimming from rock to water, into and out of bright sunlight.

photo_credit Brett Boardman,Tom Ferguson & Kien Situ
Brett Boardman,Tom Ferguson & Kien Situ
Featured Projects
Latest Products
News
Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing
17 May 2022 News
Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing

Only a few miles from the downtown area of Denver, this experimental co-housing project by Productor... More

Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx
17 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx

On a sloping site in the Austrian ski resort of Alpe Furx, this holiday and leisure development by B... More

Under the Willow Tree by Objekt Architechten provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting
14 May 2022 News
Under the Willow Tree by Objekt Architechten provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting

In the middle of the countryside at the highest point of the village of Ninove, Belgium, an existing... More

Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets and revitalizes an existing industrial building in Milan
14 May 2022 News
Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets and revitalizes an existing industrial building in Milan

In Milan, Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets an existing industri... More

Luconi architetti mix modern elements with traditional Alpine architecture
14 May 2022 News
Luconi architetti mix modern elements with traditional Alpine architecture

Located in the Alpine region of Madesimo, Italy, Baita MV by Luconi architetti comprises an extensio... More

OMA inverts theater typology by plugging three cantilevered theaters into a central cube
13 May 2022 News
OMA inverts theater typology by plugging three cantilevered theaters into a central cube

Rem Koolhaas sees the Taipei Performing Arts Center as close as they have ever been to defining a ne... More

Material and structural capacity of concrete defines the design of Casa de Alisa
12 May 2022 News
Material and structural capacity of concrete defines the design of Casa de Alisa

In Nonthaburi, Thailand, Casa de Alisa by Stu/D/O Architects is defined by the material and structur... More

Sakinaw Lake House celebrates the beauty of Canada’s Sunshine Coast
12 May 2022 News
Sakinaw Lake House celebrates the beauty of Canada’s Sunshine Coast

Located on the Sunshine Coast of British Columbia, Sakinaw Lake House by WOVEN Architecture and Desi... More