Hunter's Moon

Hunter's Moon

Architect
Paul Archer Design
Location
Surrey, United Kingdom
Project Year
2017
Category
Private Houses
Kilian O'Sullivan

Hunter's Moon

Paul Archer Design as Architects

Nestled in leafy suburbia, Hunter's Moon, once a tired bungalow is given a new lease of life with a full renovation and an expansive 14.5m open-plan extension.


Our clients purchased the property back in 2013, with the view of settling down and starting a family. The design brief requested a modern rear extension that would let in lots of daylight and provide a sense of openness with better access to the rear garden. In contrast, alterations to the house frontage were to be sensitive to the local vernacular.


The main house has been extended at first floor level above the garage, providing space for an extra bedroom with en-suite. The recladding of the entire first storey with stained cedar battens disguises this addition, with the bathroom window obscured behind the timber cladding. Inside the extended first floor, the ceiling follows the pitch of the roof, creating a lofty open space.


Entering through the front door, the entrance hall has been given a new lease of life with a minimal glass stair that bathes in daylight from the new roof light situated above. The tiled flooring leads seamlessly through into the full width extension at the rear. The wide expanse of glazing immediately addresses the garden. Externally, an aluminium canopy helps frame the view, whilst providing a little shelter from the weather.


With restricted head height, the feeling of openness has not been compromised. The main steel beam spans 14.5m across the entire width of the extension creating an uninterrupted space. Within which are located the kitchen, dining, living and play spaces. A series of internal sliding folding doors divide the front reception from the main living space. Intended to be opened up for large family gatherings.


The kitchen is located centrally in the space, orientated towards the garden, surrounded by a utility and pantry space concealed behind the kitchen joinery. The island is topped with a polished concrete worktop that cantilevers out towards the main axis, to provide a dramatic breakfast bar. Solid rustic oak fronts have been used to the drawers, cupboards to add warmth and a little tactility to the scheme; whilst hardwearing stainless steel has been utilised to the recesses, for the hob and pull out breakfast point.

Share or Add Hunter's Moon to your Collections
Project team
Kitchen contractor
Structural Engineer
Main contractor
Perry World House
next project

Perry World House

Universities
Philadelphia, United States - Build completed in 2016
View Project