Specifier · Let manufacturers think along with the materialization of your project
IGZ Campus Falkenberg

IGZ Campus Falkenberg

Architect
J. MAYER H. und Partner
Location
Falkenberg, Germany | View Map
Project Year
2020
Category
Offices
David Franck

IGZ Campus Falkenberg, Upper Palatine, Germany

J. MAYER H. und Partner as Architects

IGZ Campus Falkenberg, Upper Palatine, Germany
The completion of IGZ’s new main building on its extended campus is a significant step for the software company’s own economic positioning, as well as part larger regional efforts to increase employment opportunities in rural areas. IGZ is a fast-growing company in IT logistics and Industry 4.0: part of the digital boom we have experienced since the onset of the Covid-19 pandemic and the growing possibilities for innovative developments, fostered by European financial and economic support. What is more, the infrastructural measures put forward by individual municipalities to maintain and create jobs have an impact on the entire Upper Palatinate region. For these reasons, sustainable and innovative planning and construction were the centerpiece of the new IGZ Campus module in Falkenberg. 

 

THE DESIGN
J. MAYER H. won the design for the main building of the IGZ campus at an invited competition. The building is the first new construction of the site’s extended masterplan. Reaching over 120m in length and sitting at the highest point of the site, the new construction complements existing company-owned buildings, creating a harmonious ensemble. Further structures are planned for the company restaurant, an innovation center and other office buildings, which, like the main building, focus clearly and precisely on the site’s surroundings. The construction was built using local materials like granite and wood, typical of the Upper Palatinate region.
Innovative construction engineering techniques ensure a holistic approach to the building concept. Priority was given to providing a regenerative energy supply using geothermal energy and photovoltaic systems. The new IGZ building makes clear that construction work in rural areas is not only reserved for agriculture, tourism or local recreation. Instead, in this age of "New Work" (Work 4.0), the new headquarters of “IGZ-The SAP Engineers”, allows them to strengthen their local ties and reaffirm their presence as an innovative and responsible employer in the region. 
 
CONSTRUCTION
The building was planned as a skeleton structure of reinforced concrete. All load-bearing and bracing components are made of wood and exposed concrete, creating a visual blueprint of IGZ’s company headquarters. The partition walls and built-in furniture are non-load-bearing and made entirely of wood and glass. Composed of various elements, the construction creates a light and warm atmosphere, while remaining highly flexible to future alterations. The grey glazed wood façade further develops and reinterprets the materiality of the company’s existing buildings.
The building relies on a passive temperature control method that is integrated into the reinforced concrete ceilings. Heating and cooling is thus regulated by the building’s concrete core temperature control system. The energy required for this is sustainably generated through a total of 60 geothermal piles, each 100m deep.
 
THE INTERIOR
J. MAYER H. developed the building’s interior design concept in close collaboration with the client. Steelcase was the main partner for the design of workstation furnishings. The loft-like work landscape, composed of exposed concrete and wood was furnished with Steelcase’s Flex Collection, designed to allow teams to make their space more flexible. 

Share or Add IGZ Campus Falkenberg to your Collections
Project Credits
Products used in this project
Product Spec Sheet

ElementBrand
Flex CollectionSteelcase
Soft seatingViccarbe
Product Spec Sheet
Flex Collection
Soft seating
NF- House
next project

NF- House

Apartments
Tel Aviv, Israel - Build completed in 2016
View Project