Jewel House

Jewel House

Architect
Stafford Architecture
Location
Rose Bay, Sydney, Australia | View Map
Project Year
2020
Category
Private Houses
Tom Ferguson
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Occasional chair Anibou
Bibendum
FlooringEarp Bros
Moov Ivory
Windows & Doors VITROCSA
Pendant Lee Broom
Dining PendantRoll & Hill

Product Spec Sheet
Occasional chair
Bibendum by Anibou
Flooring
Moov Ivory by Earp Bros
Windows & Doors
Pendant
Dining Pendant

Jewel House

Stafford Architecture as Architects

Project architect Chris Trotta described the brief as simply “a home with well-proportioned forms and spaces that were connected with nature and provided calm for the clients’ busy lives. “The idea of ‘sanctuary’ was core to their brief,” Chris says. “Unpacking this idea of ‘sanctuary’ led us to explore ideas of curves, architecture as sculpture and use of light and bringing landscape within the interior,” he adds.

photo_credit Tom Ferguson
Tom Ferguson

From the curbside, the home takes the title of ‘Jewel House’ for its sculptural presence. “We wanted this house to be statuesque and different – something that wouldn’t melt into the agglomeration of massive houses in the area,” director Bruce Stafford explains. Situated on one of Rose Bay’s busiest roads into Vaucluse, the elevated site has panoramic views of the harbour while also being located at an intersection, meaning privacy was a vital aspect that needed to be achieved, whilst simultaneously framing the view.“It was those constraints that made the design challenge all the more exciting for us,” says Chris. By recessing the entrance and raising the pool area at the front of the home, Stafford Architecture have evoked an immense sense of privacy from the street when you’re at ground level. 

photo_credit Tom Ferguson
Tom Ferguson

Jewel House sees the traditional home layout flipped on its head through sculptural, geometric forms, tailored outlooks and integrated indoor-outdoor living. The entrance of the home signifies the divide between private and shared spaces. The formal lounge and master bedroom are located on the right side of the building, while the left side of the home contains the kitchen, living and entertainment zone, pool and courtyard and children’s bedroom on the second story. 

photo_credit Tom Ferguson
Tom Ferguson

Bruce Stafford says the view line can often be complicated when designing a home where you enter from the street. “Ideally, it’s always nice to enter the front of the other side of the building, where you walk into the view,” he says. “We articulated and layered this home to stimulate a feeling of being enveloped within the building, both mentally and physically.” 

photo_credit Tom Ferguson
Tom Ferguson

Bedrooms and the study are elevated above the living areas, providing a sense of protection for the spaces below. Intimacy and connectedness between spaces were of high regard to the architects, establishing lines of sight between levels and different rooms and through to gardens to achieve a more layered narrative.

photo_credit Tom Ferguson
Tom Ferguson

Sculptural curved concrete and glass walls lead the eye and result in a welcoming sense of flow.The study is at the centre of the home, where pristine views of the harbour bridge take centre stage. “When you’re in the study, you’re unaware of the street below; the raised pool and the landscaping completely mask it,” Bruce says. The master bedroom shares the same view of the harbour, strategically ‘pulled out’ of the building akin to a drawer from a dresser. Materials and colours in this suite are along the same tonal spectrum as the rest of the house – cool greys, timber black and white offset by the blue water.

photo_credit Tom Ferguson
Tom Ferguson

Jewel House by Stafford Architecture confidently reacts to the challenging site, with a fluid connection to the outdoors and an enclosed, protected sense of serenity; as Bruce Stafford puts it, ‘cocoon-like’.

photo_credit Tom Ferguson
Tom Ferguson
photo_credit Tom Ferguson
Tom Ferguson
photo_credit Tom Ferguson
Tom Ferguson

Material Used :
1. The Sparrow Pecked sandstone is a historic nod in keeping with the narrative of existing homes in the neighbourhood; a technique used by convicts when they arrived in Australia, where the surface is hit with a chiselled hammer. As you progress inside, the sandstone continues through to the light-filled stairwell, where it’s then left behind and replaced with more refined materials; travertine, polished concrete and timber.
2. Façade is off-form concrete
3. Flooring Earp Bros Moov Ivory
4. Windows & Doors are Vitrocsa
5. Lee Broom Pendant in Powder Room
6. Roll & Hill Dining Pendant
7. Custom Designer Rugs inlay carpet for Formal Lounge
8. Furniture was done by Chloe from Room on Fire. There is a stunning occasional chair in the casual lounge: Classicon, Bibendum

This story is available in multiple languages
Share or Add Jewel House to your Collections
Project Credits
Rayne's Park House
next project

Rayne's Park House

Private Houses
London, United Kingdom - Build completed in 2020
View Project